صفحه نخست بلاگ دانستنی ها علت نازک شدن تار مو و روش‌های بهبود آن

علت نازک شدن تار مو و روش‌های بهبود آن


علت نازک شدن تار مو و روش‌های بهبود آن
دانستنی ها توسط : زیباباش 1403/01/14 0 نظر

نازکی مو یکی از مشکلات رایجی است که در میان خانم‌ها و آقایان به چشم می‌خورد. احتمالا شما هم با این مشکل مواجه هستید و برای رفع آن راه‌های مختلفی را امتحان کرده‌اید. در ادامه به سوالاتی می‌پردازیم که در این زمینه برای هر فردی پیش می‌آید. منظور از نازک شدن مو چیست؟ چه مواردی علت نازک شدن مو هستند؟ چگونه می‌توان نازکی مو را تشخیص داد؟ و چگونه این مشکل را بهبود ببخشیم؟ در این مطلب از مجله زیبا باش همراه ما باشید تا به تمام سوالات شما درباره نازک شدن تار مو پاسخ دهیم. 

منظور از نازک شدن مو چیست؟

بر اساس گفته آکادمی پوست آمریکا، در حالت معمول و هر روزه بین ۵۰ تا ۱۰۰ عدد مو می‌ریزد. اما اگر ریزش مو بیشتر از این تعداد باشد، مو‌ها کم پشت و به مرور زمان نازک می‌شوند. ریزش موی شدید، عارضه طاسی و کچلی را به دنبال دارد. اما نازکی مو باعث طاسی نمی‌شود فقط در این وضعیت مو‌ها را کم حجم‌تر می‌بینید. این عارضه به تدریج اتفاق می‌افتد که به همین دلیل زمان کافی برای تشخیص و درمان آن وجود دارد.

علت نازک شدن تار مو شامل چه مواردی است؟

نازک شدن مو به دلیل موارد مختلفی رخ می‌دهد که اولین گام برای درمان این مشکل، یافتن علت بروز آن است. در برخی از افراد گاهی سبک زندگی آن‌ها باعث بروز این مشکل می‌شود و در برخی دیگر مشکل ژنتیکی است که از خانواده به ارث می‌رسد. گاهی اوقات شرایط پزشکی و مصرف یک سری دارو‌ها نیز باعث نازکی مو می‌شوند که در ادامه به‌صورت مفصل درباره علل مختلف صحبت می‌کنیم.

دلایل نازک شدن تار مو

کاشت مو و نازک شدن تار‌های مو

نازک شدن مو یکی از عوارض کاشت مو به حساب می‌آید که پس از انجام این عمل، مقداری ریزش مو طبیعی هم به چشم می‌خورد. اما در اینجا شاید برای شما سوال پیش بیاید که آیا کاشت مو در زنان و خانم‌ها نیز امکان‌پذیر است؟ در پاسخ باید بگوییم بله، امکان‌پذیر است و دو تا هشت هفته بعد از جراحی، مو‌ها به دلیل شوک شروع به ریزش می‌کنند.

تقریبا در ماه سوم پس از کاشت، متوجه نازکی مو‌ها می‌شوید که نگرانی از این بابت وجود ندارد؛ زیرا این شوک پس از مدتی از بین می‌رود و فولیکول‌ها شروع به تولید مجدد مو می‌کنند. در نتیجه شاهد ضخامت و سلامت مو می‌شوید.

اما در برخی مواقع ممکن است به دلیل اشتباه در انتخاب محل بانک یا خطای جراح ترمیم، مو‌های کاشته شده نازک شوند. در این شرایط به دلیل لکه‌ای دیده شدن طاسی پوست سر نیاز به کاشت مجدد است. از این رو توصیه می‌شود در صورت تمایل به انجام این عمل، ابتدا به دنبال آشنایی با انواع عمل و جراحی کاشت مو باشید.

مشکلات تیروئید

تیروئید که هورمون‌های مختلفی را ترشح می‌کند، غده‌ای در جلوی گردن است. این غده اگر بیشتر یا کمتر از حد معمول هورمون ترشح کند، تاثیر زیادی روی چرخه رشد مو می‌گذارد. چرخه رشد مو در این شرایط آسیب می‌بیند و احتمالا مشکلاتی مانند نازکی مو، ریزش یا خشکی مو را در پی دارد. البته در صورت چنین مشکلی، علائم دیگری مانند اضافه یا کاهش وزن، تغییر در ضربان قلب و حساسیت به سرما و گرما هم به چشم می‌خورند.

سندروم تخمدان پلی کیستیک

در سندروم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS که یکی از بیماری‌های شایع میان بانوان است، بدن بیش از حد معمول آندروژن یا هورمون مردانه تولید می‌کند. در نتیجه علاوه بر افزایش مو‌های زائد روی صورت و بدن، مو‌های سر به مرور نازک می‌شوند. در برخی از بانوان این مشکل تنها علامت سندروم تخمدان پلی کیستیک است. اما در برخی دیگر علائمی مانند افزایش وزن، مشکلات تخمک‌گذاری و آکنه نیز به چشم می‌خورند.

زایمان

در دوران بارداری با تغییرات هورمون‌ها، مو‌ها پرتر می‌شوند و این هورمون‌ها از ریزش مو‌های در حال استراحت جلوگیری می‌کنند. اما پس از زایمان به دلیل طبیعی شدن سطح هورمون‌ها، احتمالا در مدت زمان کوتاهی مقدار زیادی مو از دست می‌دهید و نازک‌تر می‌شوند. در برخی از مواقع شاهد ریزش مو در بازه حاملگی هم هستیم که باید به دنبال علت و روش‌های جلوگیری از ریزش مو در دوران بارداری باشید.

مصرف دارو

دارو‌های کنترل بارداری مهم‌ترین دسته دارویی موثر در نازک شدن مو‌ها هستند که باعث تاثیر روی هورمون‌ها و سرکوب تخمک‌گذاری می‌شوند. اگر ریزش مو به‌صورت ژنتیکی در خانواده شما وجود داشته باشد، با مصرف قرص‌های ضدبارداری احتمال نازک شدن آن‌ها نیز افزایش پیدا می‌کند. دارو‌های رقیق‌کننده خون، فشارخون، بیماری قلبی و افسردگی از دیگر دارو‌های موثر در نازکی مو‌ها به شمار ‌می‌روند.

رژیم غذایی غیراصولی

برخی از رژیم‌های غذایی کاملا غیراصولی هستند که مقدار کالری دریافتی در آن‌ها تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند. در صورت استفاده از رژیم غذایی خاص و از دست دادن بیشتر از ۷ کیلوگرم در ماه، احتمالا چند ماه بعد از شروع رژیم شاهد ریزش و نازکی مو‌های خود هستید. اما با شروع رژیم غذایی سالم احتمالا وضعیت مو‌ها به حالت قبل بر می‌گردد.

کمبود مواد مغذی بدن کمبود برخی از مواد معدنی و ویتامین‌ها تاثیر زیادی روی چرخه رشد مو و ریزش و نازکی آن‌ها می‌گذارد. در صورت کمبود پروتئین، روی، بیوتین و آهن، احتمال نازکی تار‌های مو افزایش پیدا می‌کند. اما اگر با داشتن رژیم غذایی سالم و متنوعی شاهد ریزش و نازکی مو هستید باید سایر دلایل اصلی ریزش موی سر و نازکی آن را مورد بررسی قرار دهید.

کمبود مواد مغذی

بدن کمبود برخی از مواد معدنی و ویتامین‌ها تاثیر زیادی روی چرخه رشد مو و ریزش و نازکی آن‌ها می‌گذارد. در صورت کمبود پروتئین، روی، بیوتین و آهن، احتمال نازکی تار‌های مو افزایش پیدا می‌کند. اما اگر با داشتن رژیم غذایی سالم و متنوعی شاهد ریزش و نازکی مو هستید باید سایر دلایل اصلی ریزش موی سر و نازکی آن را مورد بررسی قرار دهید.

اضطراب و استرس شدید

استرس در سطح بالا روی بدن از جمله مو‌ها اثرات مخرب بسیار زیادی دارد. به عنوان مثال ناراحتی عاطفی شدید، جراحی بزرگ، بیماری خطرناک و تروما از جمله مواردی هستند که اضطراب شدید ایجاد می‌کنند. همین موارد روی ریزش و نازکی مو تاثیر دارند و گاهی ممکن است علائم استرس ۶ تا ۸ ماه طول بکشند.

عفونت و ضربه‌های فیزیکی

در برخی مواقع بر اثر هر نوع ضربه شدید به بدن مانند بیماری جدی، تصادف شدید یا جراحی به فولیکول‌های مو شوک وارد می‌شود. در نتیجه اختلالی در چرخه طبیعی رشد مو به وجود می‌آید. عفونت‌های شدید، تب بالا و بیماری‌ها نیز باعث ریزش و نازکی مو می‌شوند. از جمله این بیماری‌ها می‌توان به عفونت قارچی پوست و عفونت باکتریایی مانند سفلیس اشاره کرد که برای رفع مشکلات مو باید ابتدا دنبال درمان عفونت‌ها باشید.

درمان سرطان

پرتودرمانی و شیمی درمانی از اصلی‌ترین روش‌های درمان سرطان به حساب می‌آیند که روی مو تاثیر می‌گذارند. در این شرایط آسیب‌های شدیدی به موها وارد می‌شود که ریزش آن‌ها بسیار زیاد و چشمگیر است. اما پس از پایان درمان، مو‌ها مجددا رشد می‌کنند و ضخامت آن‌ها بیشتر می‌شود.

ژنتیک

ژنتیک یکی از اصلی‌ترین علل نازکی مو و همینطور ریزش مو در بسیاری از زنان و مردان است. ژن‌هایی که از والدین دریافت می‌شوند این عارضه و حتی مشکلات دیگری را ایجاد می‌کنند. اگر نازکی مو در میان سایر اعضای خانواده هم دیده می‌شود، پس به احتمال زیاد علت نازکی مو‌های شما هم ژنتیک است.

نازک شدن تار مو

نحوه تشخیص علت نازک شدن تار مو

پزشکان در اغلب مواقع علت نازک شدن مو را با بررسی الگوی ریزش مو به دست می‌آورند. موارد دیگری که برای تشخیص علت نازک شدن مو به پزشک کمک می‌کنند، بررسی تاریخچه پزشکی شخصی و خانوادگی و ارزیابی رژیم غذایی هستند. در برخی از مواقع نیز آزمایش خون یا نمونه‌برداری از پوست سر هم انجام می‌شود. اما به‌صورت کلی در معاینه اولیه موارد زیر را بررسی می‌کنند:

·        رژیم غذایی حال حاضر

·        شرایط پزشکی و بررسی سایر علائم مشکوک

·        وجود یا عدم وجود سابقه خانوادگی نازک شدن مو

·        بررسی سابقه خانوادگی سایر بیماری‌های زمینه‌ای موثر در نازک شدن مو

·        گرفتن آزمایش خون در برخی مواقع برای بررسی بیماری‌های زمینه‌ای مانند بیماری‌های هورمونی

·        گرفتن نمونه مو یا پوست سر در برخی مواقع برای بررسی بیشتر

چگونه می‌توان نازک شدن تار مو را بهبود بخشید؟

پس از شناخت علت اصلی نازک شدن مو‌ها، حال لازم است که به دنبال بهبود وضعیت آن‌ها باشید. با در نظر گرفتن شرایط خود و مشورت با پزشک می‌توانید از مواردی که در ادامه بیان می‌شوند برای بهبود نازکی موهایتان استفاده کنید.

ماساژ کف سر

ارزان‌ترین و در دسترس‌ترین راهکار برای جلوگیری از نازک شدن مو و افزایش ضخامت آن‌ها، ماساژ پوست سر است. این راهکار هیچ گونه هزینه یا عوارض جانبی خاصی ندارد. برای ماساژ کف سر، هنگام شستشوی مو‌ها با سرانگشتانتان به اطراف سر خود به آرامی فشار وارد کنید تا جریان خون بیشتر شود.

اسانس‌های روغنی

اسانس‌های روغنی از گیاهان خاصی که عمدتا در آروماتراپی و طب جایگزین استفاده می‌شوند، به دست می‌آیند. روغن اسطوخودوس یا لوندر نتایج بسیار خوبی روی افراد با مو‌های نازک داشته‌اند که اغلب در ترکیب با روغن رزماری و آویشن مورد استفاده قرار می‌گیرند.

شامپو‌های مخصوص مو‌های کم حجم و نازک

یکی دیگر از راه‌های درمان نازکی مو، استفاده از شامپو‌های مخصوص در این زمینه هستند که می‌توانید آن را در روتین مراقبت از موی خود قرار دهید. این شامپو‌ها معمولا حاوی ویتامین‌ها و اسید آمینه هستند که استفاده از آن‌ها به داشتن پوست سر سالم‌تر کمک می‌کنند.

مولتی ویتامین

یکی از مواردی که منجر به کم حجم شدن و عدم رشد موی تازه از فولیکول‌ها می‌شود، سوء تغذیه داشتن فرد است. برای تشخیص کمبود ویتامین‌های مورد نیاز بدن خود تنها به یک آزمایش خون نیاز دارید. پس از انجام آزمایش، آن را به پزشک نشان دهید تا قرص‌های مکمل و مولتی ویتامین‌های مورد نیاز بدن را برای شما تجویز کند.

بیوتین

بیوتین یا ویتامین B7 ماده‌ای مغذی و محلول در آب است که به‌صورت طبیعی می‌توانید آن را از طریق مواد غذایی مانند آجیل و عدس به دست‌آورید. در صورت داشتن رژیم غذایی صحیح و متعادل معمولا به مصرف مکمل‌های حاوی این ویتامین نیازی ندارید.

اسید‌های چرب

اسید‌های چرب امگا ۳ و ۶ در واقع اسید‌های چرب ضروری بدن به حساب می‌آیند؛ زیرا توسط بدن انسان ساخته نمی‌شوند. از این رو برای دریافت آن‌ها نیاز به یک رژیم غذایی صحیح و مناسب دارید. امگا ۶ برای سلامت کلی پوست و همینطور پوست سر مفید و ضروری است. از طرفی امگا ۳ برای مبارزه با التهاب به بدن کمک می‌کند و التهاب، علت بسیاری از بیماری‌ها و نازکی مو به حساب می‌آید.

علت نازک شدن تار مو

سخن پایانی

نازک شدن مو یکی از مشکلات شایع و رایجی است که در میان بسیاری از افراد فارغ از سن و جنسیت به چشم می‌خورد. این مشکل بر اثر علل مختلفی می‌تواند رخ دهد و بیماری‌های زمینه‌ای، ژنتیک، استرس، رژیم غذایی غیر اصولی و مصرف برخی از دارو‌ها از جمله اصلی‌ترین این موارد هستند. به همین دلیل برای درمان این مشکل در وهله اول باید علت نازک شدن مو را بفهمید. پس از فهمیدن علت نازک شدن مو حال باید با توجه به وضعیت خود و نظر پزشک به دنبال بهترین راه حل برای بهبود این وضعیت باشید. به عنوان مثال اگر رژیم غذایی غیراصولی علت اصلی این عارضه است؛ تنها با تغییر رژیم غذایی خود می‌توانید به رشد و ضخامت موهایتان بیفزایید.

هیچ نظری برای نمایش وجود ندارد
نوشتن یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد، فیلدهای الزامی علامت گذاری شده است*.

عضویت در خبرنامه

رایگان ثبت نام کنید و اولین نفری باشید که از پست های جدید مطلع می شوید.