در این مقاله از زیبا باش انواع ریزش مو، دلایل اصلی ریزش موی سر و نحوه پیشگیری و درمان آن را بررسی کردهایم. توجه داشته باشید که قبل از هرگونه اقدامی حتماً با یک متخصص مو صحبت کنید.
بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع جراحی کاشت مو، کلیک کنید.
انواع ریزش مو
مو در همه جای پوست انسان رشد میکند، به جز در جاهایی مانند کف دستها و کف پاها، پلکها و... اما بسیاری از موها آنقدر ظریف هستند که عملاً نامرئیاند. مو از پروتئینی به نام کراتین تشکیل شده که در فولیکولهای مو در لایه بیرونی پوست تولید میشود. از آنجایی که فولیکولها سلولهای مویی جدید تولید میکنند، سلولهای قدیمی با سرعت حدود شش اینچ در سال از سطح پوست بیرون میروند. موهایی که میبینید در واقع رشته ای از سلولهای کراتین مرده هستند. یک سر بالغ به طور متوسط حدود 100000 تا 150000 تار مو دارد و روزانه 100 عدد از آنها را از دست میدهد.
در هر زمان، حدود 90 درصد از موهای روی پوست سر افراد در حال رشد هستند. هر فولیکول چرخه زندگی خود را دارد که میتواند تحت تأثیر سن، بیماری و طیف گسترده ای از عوامل دیگر باشد. این چرخه زندگی به سه مرحله تقسیم میشود:
- · آناژن: رشد فعال مو که معمولا بین دو تا هشت سال طول میکشد.
- · کاتاژن: رشد موی انتقالی که دو تا سه هفته طول میکشد.
- · تلوژن: مرحله استراحت که حدود دو تا سه ماه طول میکشد. در پایان مرحله استراحت، موها ریخته شده و یک موی جدید جایگزین آن میشود و چرخه رشد دوباره شروع میشود.
با افزایش سن، سرعت رشد موی افراد کاهش مییابد. انواع مختلفی از ریزش مو وجود دارد که به آنها آلوپسی (Alopecia) نیز گفته میشود:
1. آلوپسی اینولوشنال یک بیماری طبیعی است که در آن مو با افزایش سن به تدریج نازک میشود. فولیکولهای مو بیشتر وارد فاز استراحت میشوند و موهای باقی مانده کوتاه تر و تعدادشان کمتر میشود.
2. آلوپسی آندروژنیک یک بیماری ژنتیکی است که میتواند هم مردان و هم زنان را درگیر کند. مردان مبتلا به این عارضه که به آن طاسی با الگوی مردانه میگویند، میتوانند از اوایل نوجوانی یا اوایل دهه 20 سالگی دچار ریزش مو شوند. مشخصه آن کاهش خط مو و ناپدید شدن تدریجی مو از تاج سر و جلوی سر است. زنان مبتلا به این عارضه که به آن طاسی الگوی زنانه میگویند، تا 40 سالگی یا بعد از آن، نازک شدن کلی را در کل پوست سر تجربه میکنند که بیشترین ریزش مو در قسمت تاج سر است.
3. آلوپسی آره آتا اغلب به طور ناگهانی شروع میشود و باعث ریزش موی تکه تکه در کودکان و بزرگسالان میشود. این وضعیت ممکن است منجر به طاسی کامل (آلوپسی توتالیس) شود. اما در حدود 90 درصد از افراد مبتلا به این عارضه، موها در عرض چند سال برمیگردند.
4. آلوپسی یونیورسالیس باعث ریزش تمام موهای بدن از جمله ابروها، مژهها و موهای ناحیه تناسلی میشود.
5. تریکوتیلومانیا که بیشتر در کودکان دیده میشود، یک اختلال روانی است که در آن فرد موهای خود را میکند.
دلایل اصلی ریزش مو
مدل موی شما میتواند باعث و دلیل ریزش مو شود، زمانی که موها را به گونهای بسته باشید که باعث کشیده شدن ریشه مو ود، مانند بستن دم اسبی، بافت نامناسب و... احتمال ریزش مو وجود دارند. اگر فولیکولهای مو آسیب ببینند، ریزش میتواند دائمی باشد. به طور کلی دلایل اصلی ریزش مو را میتوان به صورت زیر بیان کرد:
- · کمبود ویتامین
- · رژیم نادرست (کاهش وزن سریع)
- · استفاده مداوم از سشوار یا اتوی مو
- · ژنتیک
- · فشار به ریشه مو
- · تغییرات هورمونی مانند بارداری یا یائسگی
- · مدل موی خاص
- · آسیب به مو مانند خشک کردن یا دکلره کردن
- · داروهایی مانند شیمی درمانی
- · شرایط پزشکی مانند عفونت قارچی یا بیماری تیروئید
درمان ریزش مو
به طور کلی چند درمان برای ریزش مو وجود دارد که کمک میکند موهای پرتری داشته باشید. اولین کاری که باید انجام دهید این است که با یک متخصص پوست یا تریکولوژیست صحبت کنید. آنها میتوانند بفهمند که چه چیزی باعث ریزش مو شده و درمانهایی که ممکن است برای شما مناسب باشد را توصیه کنند. برخی از این درمانها عبارتند از:
1. ماینوکسیدیل (Rogaine)
این دارو یک کف یا مایعی است که روی پوست سر خود میمالید. شما میتوانید آن را بدون نسخه بدون نسخه خریداری کنید. در این روش باید دوره درمان را کامل کنید، زیرا ممکن است زمانی که مصرف ماینوکسیدیل را متوقف کنید، دوباره موهایی که رشد کردهاند را از دست بدهید.
2. فیناستراید (پروپسیا)
این داروی تجویزی قرصی است که از طریق دهان مصرف میکنید. ممکن است مجبور شوید برای ماهها قبل از مشاهده نتایج فیناستراید مصرف کنید و اگر مصرف آن را متوقف کنید، موهای جدید را از دست خواهید داد.
3. میکرونیدلینگ
به گفته آکادمی پوست آمریکا، دستگاهی با صدها سوزن ریز که روی پوست سر استفاده شده و به رشد مو کمک میکند. تحقیقات نشان میدهد که اگر میکرونیدلینگ را همراه با یک درمان دیگر ریزش مو استفاده کنید، ممکن است بهتر عمل کند.
4. کاشت مو
این نوع جراحی میتواند نتایج ماندگاری به شما بدهد. جراح کاشت مو تک تک موها - یا نواری از پوست با موها - را از یک قسمت از پوست سر شما برمیدارد و آنها را به مناطق نازک یا طاسی پیوند میدهد. این جراحی اغلب 4 تا 8 ساعت طول میکشد.
5. لیزر درمانی سطح پایین
تحقیقات نشان میدهد که این نوع درمان ممکن است به شرایط زیر کمک کند:
· ریزش مو با الگوی مردانه
· آلوپسی آره آتا
· ریزش مو در اثر شیمی درمانی
· بهبود و رشد مو پس از کاشت مو
ممکن است لازم باشد چندین بار در هفته و به مدت چند ماه لیزر درمانی انجام دهید.
6. پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)
در این روش، متخصص پوست و مو مقداری از خون شما را میگیرد و در دستگاهی قرار میدهد که پلاسما را از آن جدا میکند. سپس پلاسما را به قسمتهایی از پوست سرتان که موها را از دست داده است، تزریق میکند. کل این روش حدود 10 دقیقه طول میکشد. اکثر افراد این درمان را یک بار در ماه به مدت 3 ماه انجام میدهند و درمان بعدی هر 3 تا 6 ماه یک بار انجام میشود.
بیشتر بدانید: آیا تاثیر مزوتراپی مو در جلوگیری از ریزش چشمگیردارد؟ کلیک کنید.
جلوگیری از ریزش مو
ریزش مو نه تنها ظاهر شما را تحت تاثیر قرار میدهد، بلکه میتواند باعث استرس روحی و اعتماد به نفس شما شود. با این حال، چند کار وجود دارد که میتوانید برای جلوگیری از ریزش مو انجام دهید.
پروتئین اضافی بخورید.
ممکن است هر روز پروتئین کافی دریافت نکنید و این میتواند روی رشد موهای شما تأثیر بگذارد. به خصوص اگر وگان یا گیاهخوار هستید، ممکن است نیاز به افزایش میزان پروتئین مصرفی خود داشته باشید.
ویتامین مصرف کنید.
پزشک میتواند آزمایشهای مختلفی را انجام دهد تا ببیند آیا کمبود ویتامین دارید یا خیر. برخی از ویتامینها و مواد معدنی مانند ویتامینهای A، B، C، D، E، روی و آهن میتوانند بر رشد موهای شما تأثیر بگذارند.
استرس را کنترل کنید.
به بیمارانی که هر نوع ریزش مو را تجربه میکنند توصیه میکنم با ورزش کردن، خواب کافی و انجام مراقبت از خود با فعالیتهایی مانند مدیتیشن یا یوگا، استرس را به حداقل برسانند.
ماساژ پوست سر را به یک عادت تبدیل کنید.
توصیه میکنیم، روزانه 5 دقیقه ماساژ پوست سر را بهعنوان یک روش ساده نه تنها برای افزایش جریان خون در فولیکولهای مو، بلکه برای کاهش استرس انجام دهید.
داروهای گیاهی پیشگیری از ریزش مو
گیاهان دارویی برای مدت طولانی در بسیاری از روتینهای مختلف زیبایی و مراقبت از مو استفاده شده اند. برخی شواهد نشان میدهند که برخی گیاهان دارویی میتوانند از راههای مختلف به رشد و جلوگیری از ریزش مو کمک کنند.
· دم اسب: دم اسب سرشار از سیلیس است. سیلیس به فولیکول و ماتریکس مو نفوذ میکند که در آن سلولها رشد کرده و فولیکول مو شما را میسازند، که موهای شما را ضخیم تر میکند.
· شبدر قرمز: ریزش مو با الگوی مردانه و زنانه تا حدی تحت تأثیر التهاب و هورمونها از جمله نوعی تستوسترون به نام دی هیدروتستوسترون است. شبدر قرمز آنزیمی به نام 5-آلفا ردوکتاز را که تستوسترون را به دی هیدروتستوسترون تبدیل میکند، مسدود کرده که میتواند به رشد مو کمک کند.
· گزنه: مصرف این عصاره گیاهی رشد سلولهای پاپیلای پوست را افزایش میدهد. این سلولها بخشی از فولیکول مو هستند و رشد مو را تنظیم میکنند. گزنه سرشار از ویتامینها و مواد معدنی مانند ویتامین A و آهن هستند که برای پوست و مو مفید هستند. این گیاه ممکن است به عنوان یک غذا یا گیاه خشک شده برای افرادی که دچار سوء تغذیه یا سایر کمبودهای ویتامین هستند مفید باشد.