صفحه نخست بلاگ بارداری و زایمان آیا بالا و پایین رفتن از پله در دوران حاملگی خطر دارد؟

آیا بالا و پایین رفتن از پله در دوران حاملگی خطر دارد؟


آیا بالا و پایین رفتن از پله در دوران حاملگی خطر دارد؟
بارداری و زایمان توسط : زیباباش 1403/04/03 0 نظر

دوران بارداری یک مرحله مهم و حساس در زندگی خانم‌هاست که با تغییرات فیزیولوژیکی و روانی زیادی همراه است. در این مدت، مراقبت از سلامتی و ایمنی خود و جنین امری حیاتی است. یکی از فعالیت‌های روزمره که برای بسیاری از زنان مطرح است، استفاده از پله‌ها در مکان‌های عمومی یا منزل می‌باشد. اما در دوران بارداری، استفاده از پله‌ها نیازمند توجه و احتیاط بیشتری است تا از وقوع حوادث و صدمات جلوگیری شود.

در این مطلب از مجله زیبا باش، به بررسی نکاتی که در زمان بالا و پایین رفتن از پله در دوران بارداری باید مورد توجه قرار گیرد، خواهیم پرداخت و به این سوال که آیا بالا و پایین رفتن از پله در دوران حاملگی خطر دارد؟ پاسخ می‌دهیم؛ همراه م باشید.

بالا و پایین رفتن از پله در دوران بارداری

در ماه‌های اول بارداری که هنوز می‌توانید تعادل بدن را حفظ کنید، بالا رفتن از پله‌ها بدون خطر است. اما در اواخر بارداری که شکم بزرگ شده و مرکز ثقل بدن تغییر می‌کند، خطر سقوط افزایش می‌یابد. این موضوع می‌تواند خطر زایمان زودرس را به همراه داشته باشد. در هفته‌های پایانی بارداری، با ورود جنین به لگن مادر، وزن اضافی آن باعث می‌شود بالا رفتن از پله‌ها دشوار شود.

اگر لازم است که از پله بالا و پایین بروید، باید با احتیاط و به آرامی این کار را انجام دهید و از نرده‌ها برای حفظ تعادل خود کمک بگیرید. همچنین بهتر است نفس عمیق و آرام بکشید. به طور کلی تا جایی که می‌توانید در مراحل پایانی بارداری از بالا رفتن از پله‌ها پرهیز کنید، زیرا خطرات آن به شدت افزایش می‌یابد.

بیشتر بخوانید: مراقبت های ضروری در حاملگی پر خطر

بالا رفتن از پله در حاملگی

چرا در ماه‌های آخر بارداری بهتر است از پله بالا و پایین نرویم؟

به طور کلی، همانطور که اشاره کردیم، در ماه‌های آخر بارداری، به دلیل بزرگ شدن شکم و وزن اضافی جنین، مرکز ثقل بدن تغییر می‌کند و تعادل بدن نیز مختل می‌شود. بالا رفتن و پایین آمدن از پله‌ها در این شرایط باعث افزایش خطر سقوط خواهد شد. سایر دلایل عبارتند از:

1. تنگی نفس: در ماه‌های آخر بارداری، به دلیل فشار جنین بر ریه‌ها و فضای محدودی که شکم بزرگ ایجاد می‌کند، ممکن است مادر دچار تنگی نفس شود. این مسئله باعث می‌شود که بالا رفتن از پله‌ها دشوارتر و خطرناک‌تر شود.

2. لغزش (لیز خوردن): در ماه‌های آخر بارداری، با افزایش وزن، ممکن است مادر دچار لغزش شود. این مسئله می‌تواند خطر سقوط و صدمه دیدن مادر و جنین را به همراه داشته باشد.

3. فشار آمدن به کمر: با پیشروی در بارداری، شکم بزرگ شده و فشار بیشتری بر روی کمر و استخوان‌های محیطی ایجاد می‌شود. بالا رفتن از پله‌ها در این مرحله می‌تواند باعث افزایش فشار به کمر و درد و ناراحتی شود.

4. از دست دادن تعادل: با تغییرات در مرکز ثقل بدن به دلیل بزرگ شدن شکم، ممکن است مادر دچار از دست دادن تعادل شود. این وضعیت می‌تواند خطرناک باشد، به‌ویژه هنگام بالا رفتن از پله‌ها.

مراقبت های دوران بارداری

در چه شرایطی نباید در اویل بارداری از پله‌ها بالا رفت؟

در سه ماهه اول بارداری، اگر پزشک استفاده از پله را منع نکرده باشد، عموماً خطر خاصی وجود ندارد. اما اگر شما هر یک از علائم زیر را تجربه کنید، بهتر است مراقب بوده و از پله‌ها بالا و پایین نروید:

·        خونریزی

·        گرفتگی عضلانی یا کاهش سطح هورمونی

·        دیابت یا بیماری‌های خودايمنی در دوران بارداری

·        سابقه سقط جنین

·        سرگیجه شدید

·        بارداری دو یا چندقلویی

·        فشار خون بالا یا پایین

·        توصیه به استراحت مطلق از طرف پزشک

اگر هیچ یک از این علائم را ندارید، استفاده از پله‌ها برای شما خطری ندارد و نیازی به نگرانی نیست.

در چه صورت استفاده از پله در دوران بارداری خوب است؟

استفاده از پله در دوران بارداری می‌تواند در شرایط خاص و با رعایت احتیاط‌های لازم، مفید و موثر باشد. در زیر شرایطی که استفاده از پله در دوران بارداری ممکن است مفید باشد را بیان کرده‌ایم:

1.      تقویت عضلات: استفاده معتدل و منظم از پله‌ها می‌تواند به تقویت عضلات پا و کمر کمک کند که می‌تواند در زمان زایمان مفید باشد.

2.      فعالیت بدنی: برای باردارانی که فعالیت ورزشی خاصی مانند پیاده‌روی یا تمرینات هوازی نمی‌توانند انجام دهند، استفاده از پله‌ها می‌تواند به عنوان یک فعالیت بدنی مفید و مناسب در نظر گرفته شود.

3.      افزایش آرامش و رفع استرس: برخی بارداران می‌توانند با کمک پله‌ها استرس خود را کاهش داده و حالت آرامش بیشتری را تجربه می‌کنند.

4.      بهبود گردش خون: بالا و پایین رفتن از پله در دوران بارداری می‌تواند به بهبود گردش خون در بدن کمک کرده و مشکلاتی مانند تورم پاها را کاهش دهد.

بیشتر بخوانید: نشانه های سقط جنین

بالا رفتن از پله در دوران بارداری

نکات مهم در هنگام بالا و پایین رفتن از پله در بارداری

هنگام بالا و پایین رفتن از پله در دوران بارداری به نکات زیر توجه داشته باشید تا از بروز هرگونه خطر پیشگیری نمایید:

1. حتما از نرده‌های پله برای کمک به تعادل استفاده کنید. اگر در دست خود وسیله‌ای دارید، آن را در یک طرف بگیرید و طرف دیگر را برای نگه‌داشتن نرده آزاد بگذارید.

2. راه پله‌ها باید از روشنایی کافی برخوردار باشد تا به خوبی مسیر را ببینید. از تردد در راه پله‌های تاریک خودداری کنید.

3. اگر پله‌ها فرش شده‌اند، مطمئن شوید که کاملاً روی کف زمین ثابت هستند و دست و پا گیر نباشند.

4. همواره به آرامی و بدون عجله از پله‌ها بالا و پایین بروید.

5. مطمئن شوید که پله‌ها خشک و نرمال هستند و هیچ چربی یا آب روی آنها نیست.

6. اگر لباس شما بلند است و روی زمین کشیده می‌شود، ممکن است لغزش و سقوط ایجاد شود، بنابراین در این شرایط از استفاده از پله خودداری کنید.

7. در صورت وقوع حادثه مانند سقوط یا لغزش، بلافاصله با پزشک تماس بگیرید.

بالا و پایین رفتن از پله در دوران بارداری  و حاملگی در صورت احتیاط و مراقبت، خطری ندارد. هیچگاه بدون نگه‌داشتن نرده‌های پله تردد نکنید. اگر فکر می‌کنید بدنتان قادر به بالا رفتن از پله نیست، بهتر است کمی استراحت کنید و بعد به راه خود ادامه دهید.

بیشتر بخوانید: علائم پاره شدن کیسه آب

جمع بندی

در دوران بارداری، استفاده از پله‌ها نیازمند رعایت اصول و احتیاطات خاصی است. برای حفظ ایمنی خود و جنین، از نکاتی مانند استفاده از نرده، اطمینان از روشنایی محیط، اجتناب از استفاده در شرایط خطرناک مانند پله‌های مرطوب یا چرب و تردد به آرامی و با استراحت کافی، پیروی کنید. با رعایت این نکات، می‌توانید به‌طور ایمن و بدون خطر از پله‌ها استفاده کرده و از احساس راحتی و اطمینان در طی دوران بارداری لذت ببرید.

در نهایت، گرچه این روزها کمتر متخصصی بالا رفتن از پله را برای خانم‌های باردار خطرساز می‌داند، اما اگر شما به آسانسور دسترسی دارید، بهتر است برای جلوگیری از آسیب‌های ناخواسته و احتمالی، از این وسیله استفاده کنید. شما می‌توانید با راه رفتن در سطح کم ‌شیب یا بدون شیب، انجام کارهای بی‌ضرر خانه و رفتن به کلاس‌های ورزشی بارداری، آمادگی بدنتان را حفظ کنید، پس اگر الزامی به بالا رفتن از پله ندارید، دور آن را خط بکشید و اگر هم مجبور به استفاده از آن هستید، در صورت دچار نبودن به مشکلات زمینه‌ای دوران بارداری، با احتیاط اما بدون عذاب ‌وجدان از پله‌ها بالا و پایین بروید.

هیچ نظری برای نمایش وجود ندارد
نوشتن یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد، فیلدهای الزامی علامت گذاری شده است*.

عضویت در خبرنامه

رایگان ثبت نام کنید و اولین نفری باشید که از پست های جدید مطلع می شوید.