یکی از رضایتبخشترین بخشهای انتقال از زمستان به بهار، تعویض چکمههای درشت با صندلهای زیبا و تنفسپذیر است. اما حقیقت این است که پوشیدن کفشهای باز میتواند روی پاهای شما تأثیر بگذارد. داشتن پوست خشک به اندازه کافی بد است، اما زمانی که پاشنههای پا ترک میخورد بسیار بدتر است. در واقع میتوان گفت که راه رفتن با پاهایی ترک خورده خیلی رضایت بخش و آسان نیست.
خبر خوب این است که درمان ترک پا (Cracked Heels) آنچنان سخت نیست. در واقع پس از این که علت ترک پا پیدا شد، با برخی روشهای آسان و خانگی میتوانید به درمان ترک پا کمک کنید. در این مقاله از زیبا باش، ابتدا علت ترک پا را بررسی کردهایم، سپس توضیح خواهیم داد که چگونه میتوانید آن را با خیال راحت درمان کنید.
علت خشکی و ترک پا چیست؟
هیچ چیز آزاردهندهتر از داشتن پاهایی خشک و سمباده مانند نیست. مخصوصاً زمانی که قصد دارید یک جوراب شلواری نازک بپوشید. این ترکها علاوه بر این که آزاردهنده هستند، جنبههای زیبایی را نیز درگیر میکنند. علت اصلی ترک پا، خشکی پا است، اما دلایل زیر نیز میتوانند این مشکل را تشدید کنند:
- ایستادن طولانی مدت، به خصوص در کفهای سخت
- پوشیدن کفش یا صندل با پشت باز
- داشتن پینه
- چاقی که باعث افزایش فشار روی پاشنه پا میشود.
- بیماریهای پوستی مانند پای ورزشکار، پسوریازیس یا اگزما
برخی از ترکها جزئی هستند، اما موارد شدیدتر میتواند منجر به خونریزی، ناراحتی و درد شود، بهویژه اگر باکتری به داخل شکاف نفوذ کند. به همین دلیل مهم است که قبل از بدتر شدن اوضاع، در اسرع وقت به مشکل رسیدگی کنید.
خشکی پوست کف پا شایع است و میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود، اما اغلب، این ترکیبی از چند عامل مختلف است؛ این عوامل عبارتند از:
- سن: با افزایش سن، پوست ما تغییر میکند. تجمع آسیبهای ناشی از نور خورشید، کاهش تولید چربی و کاهش ضخامت پوست، همگی به خشکی پوست پا و قسمتهای دیگر بدن کمک میکنند.
- تروما: پوست شما میتواند در نتیجه اصطکاک مکرر ناشی از مالش و قرار گرفتن مداوم در محیطهای خشن مانند آب و هوای خشک، خشک شود.
- عدم نگهداری: ممکن است از پاهای ضعیف خود غافل شوید. اغلب مردم به پاهای خود رسیدگی و آنها را مرطوب نمیکنند. بنابراین لازم است به کف پاهای خود نیز مانند سایر قسمتهای بدن اهمیت دهید.
با این حال، گاهی اوقات، خشکی پوست میتواند نشانه یک بیماری زمینه ای جدی تر باشد. پوست خشک و پوسته پوسته میتواند نشانه ای از درماتیت آتوپیک یا اگزما، عفونت قارچی یا کمبودهای تغذیه ای باشد و در برخی موارد، پوست خشک و ترک خورده در پاشنه پا ممکن است نشانه دیابت باشد. اگر با یک بیماری زمینهای سر و کار دارید، بهتر است به جای اینکه از شر خشکی پوست خلاص شوید، به دنبال درمانهای دقیق پزشکی باشید.
روشهای رفع و درمان ترک پا
اگر ترک پای شما ناشی از عدم مراقبت صحیح از پاهایتان است و ربطی به بیماریهای زمینهای ندارد، میتوانید با کمک روشهای زیر، به رفع و درمان ترک پا کمک کنید.
1. پاهای خود را بشویید.
شما باید روزانه پاهای خود را با استفاده از آبی که خیلی داغ نیست بشویید. آب ولرم بهترین انتخاب است. مراقب باشید که آن را اسکراب نکنید و از یک صابون ملایم و بدون عطر مخصوص پوست حساس یا پاک کننده پوست ملایم استفاده کنید. توجه داشته باشید که پاهای خود را برای طولانی مدت خیس نکنید و فقط چند دقیقه در آب قرار دهید، زیرا سد پوستی تضعیف شده و باعث از دست رفتن بیش از حد رطوبت میشود.
2. پاهای خود را مرطوب کنید.
پس از حمام کردن یا شستن پاها، پاهای خود را خشک کرده و با لوسیون یا کرم ماساژ دهید. به دنبال محصولات آبرسان حاوی سرامیدها باشید. سرامیدها مولکولهایی هستند که به حبس آب در پوست و بازیابی سد طبیعی آن کمک میکنند.
3. رطوبت پا را حفظ کنید.
برای درمان ترک پا، بعد از اینکه لوسیون زدید، چند دقیقه به آن فرصت دهید تا جذب شود. میتوانید از پمادهای انسدادی استفاده کنید تا رطوبتی را که به تازگی ایجاد کردهاید، حفظ کند.
4. در رختخواب جوراب بپوشید.
اگر پاهایی ترک خورده دارید، در هنگام خواب جورابهای نازک و 100% پنبه ای بپوشید تا رطوبت پاهای شما در هنگام خواب حفظ شود. اگر میخواهید برای محافظت از پاشنه پای خود از پوشیدن جورابهای معمولی روزمره فراتر بروید، پیشنهاد میکنیم به دنبال جورابهای مخصوص ترک پا باشید که از مزایای مرطوبکنندگی بیشتری برخوردار شوید.
برخی جورابهای مخصوص رفع ترک کف پا، دارای پوششی از آلوئه ورا، ویتامین E و کره شی است تا پوست شما را به شدت آبرسانی کند. فقط توجه داشته باشید که اینها جورابهای روزمره شما نیستند، بنابراین احساس نرمی و راحتی نخواهند داشت. در عوض، در ابتدا کمی لاستیکی به نظر میرسند، اما گرمای پوست شما آزاد میشود و به درمان ترک کف پا کمک میکند.
5. آب زیاد بنوشید.
هنگامیکه پاهای شما دچار ترک میشود، فوراً به سمت پاهای خود نروید، یک بطری آب بردارید، آن را پر کنید و شروع به نوشیدن کنید. مطمئن شوید که به اندازه کافی آب مینوشید. پوست شما میتواند حدود یک لیتر آب در طول روز از دست بدهد (مخصوصاً در آب و هوای خشک) بنابراین هیدراته نگه داشتن خود تا حد زیادی به پیشگیری یا تسکین پوست خشک و ترک خورده کمک میکند.
6. کف پا را با سنگ پا یا سوهان پا لایه برداری کنید.
برای لایه برداری پا پس از خیس خوردن، بهترین چیزی که میتوانید استفاده کنید سنگ پا یا سوهان پا است. این روش کمک میکند تا خشکی یا پینه پا از بین برود. در حالی که پینهها میتوانند از پا محافظت کنند، اما وقتی بیش از حد ضخیم شوند، انعطافپذیری خود را از دست داده و ممکن است در هنگام حرکت ترک بخورند. برای کشیدن سنگ پا یا سوهان، مطمئن شوید که وسایل کاملاً بهداشتی و تمیز هستند.
اگر به طور دوره ای از سنگ پا استفاده میکنید (هر دو هفته یکبار) سنگ را در مقداری پاک کننده یا سفید کننده خیس کنید، سپس آن را خوب بشویید، زیرا شکافهایی که روی آن وجود دارد، میتوانند با پوست مرده پر شوند و خانهای برای باکتریها فراهم کنند.
7. پینههای خود را پوست نکنید یا نتراشید.
هنگامیکه متوجه پوسته شدن ترکهای کف پای خود شدید، نکندن آنها واقعاً سخت است، اما این بدترین کاری است که میتوانید برای سلامت پاهای خود انجام دهید. هرگز سعی نکنید پوست مرده را با دست جدا کنید یا خودتان پینه را بتراشید زیرا ممکن است باعث ایجاد عفونت شود.
در واقع، پزشک شما باید تنها کسی باشد که مشکلات پای شما را حل میکند، زیرا آنها دقیقاً میدانند که چه کاری انجام میدهند و مشکل را بدتر نمیکنند. پزشک از ابزار تمیز و استریل برای حذف این پوستهها استفاده میکند.
8. کفشهای پشت بسته بپوشید.
از آنجایی که کفشها و صندلهای با پشت باز میتوانند باعث ترک پاشنه پا شوند و آنها را بدتر کنند، بهتر است از کفشهایی که کاملاً دور پا را پوشش میدهند استفاده کنید. شما میتوانید با پوشیدن کفشها و جورابهای مناسب به درمان ترک پا کمک کنید.
توصیه میشود اگر مشکل افرادی که دچار ترک پاشنه پا هستند، با مصرف مرتب کرمهای مرطوبکننده و... بهبود پیدا نکرد، به یک متخصص پوست مراجعه کنند تا از نظر وجود ضایعات پوستی مثل ضایعات پسوریازیس، اگزما، ضایعات زگیلی و... بررسی شوند و با رفع مشکل زمینهای، هرچه زودتر بتوانند سلامت خود را به دست بیاورند.
چگونه از ترک پاشنه پا جلوگیری کنیم؟
اگر پاهای شما مستعد ترک خوردگی هستند، پیشنهاد میکنیم یک روتین پوستی برای پاهای خود در نظر داشته باشید. این روتین میتواند شامل مراحل زیر باشد:
- · کف پای خود را دو بار در روز مرطوب کنید: همانطور که اشاره کردیم از یک مرطوب کننده لایه بردار یا لوسیون برای پاهای خود استفاده کنید. استفاده از این لوسیونها دو بار در روز، به حذف پوست مرده کمک کرده و پاشنهها را نرم و لطیف نگه میدارد.
- · پوشیدن جوراب در رختخواب را ترک نکنید: عادت جوراب پوشیدن، نه فقط مواقعی که پاهایتان به آن نیاز دارد، بلکه در مواقعی که پاهای شما ترک ندارد نیز مناسب است. جورابها یک لایه اضافی بین پوست شما و محیط ایجاد میکنند و میتوانند آسیب به لایه بیرونی پوست را محدود کنند.
- · از ابزارها به درستی استفاده کنید: اگر از ابزارهای مخصوص پا مانند سوهان و سنگ پا، در حد اعتدال و طبق دستور پزشک استفاده کنید، مشکلی ندارند. از این ابزارها میتوانید برای پاهای مرطوب یا خشک استفاده کنید. فقط توجه داشته باشید که روی هیچ ناحیه ای از پوست ملتهب، خارش دار یا حساس سوهان نزنید، که ممکن است اوضاع را بدتر کند.
- · لایه برداری گاه به گاه پا مشکلی ندارد: لایهبرداریهای شیمیایی (لایه برداری و پیلینگ پوست) میتوانند به آرامی لایههای بیرونی پوست را لایه برداری کنند، که منجر به ظاهری بهتر و احساس نرمتر شدن میشود. آنها را میتوان با خیال راحت انجام داد، اما در صورت داشتن یا مستعد ابتلا به سایر بیماریهای پوستی، باید از آنها اجتناب کرد.
چه زمانی به متخصص پوست مراجعه کنیم؟
اگر همه این روشهای رفع و درمان ترک پا را امتحان کردید اما به نتیجه دلخواه خود دست نیافتید، وقت آن رسیده که به پزشک مراجعه کنید. پیشنهاد میکنیم، با یک متخصص پوست مشورت کنید تا به نگرانیها و مشکلات پاشنه خشک خود پی ببرید. یک متخصص پوست میتواند شما را از نظر یک فرآیند پاتولوژیک زمینهای که ممکن است منجر به خشکی پوست شما شود، ارزیابی کند. آنها همچنین میتوانند در مورد روتینهای مراقبت از پوست ملایم و محصولات ایمن برای حفظ سلامت پوست به شما مشاوره دهند.
اگر شما نیز روشی برای درمان ترک پاشنه پا سراغ دارید، آن را در قمست نظرات این پست از زیبا باش با دوستان خود به اشتراک بگذارید.