صفحه نخست بلاگ بارداری و زایمان بهترین روش زایمان؛ انتخاب زایمان طبیعی یا سزارین؟

بهترین روش زایمان؛ انتخاب زایمان طبیعی یا سزارین؟


بهترین روش زایمان؛ انتخاب زایمان طبیعی یا سزارین؟
بارداری و زایمان توسط : زیباباش 1401/10/19 9 نظر

زایمان طبیعی اغلب به عنوان یک زایمان واژینال بدون مداخله پزشکی و به صورت یک فعالیت فیزیولوژیک توصیف می‌شود. اما سزارین یک روش جراحی است که برای زایمان نوزاد، زمانی که زایمان طبیعی نمی‌تواند به طور ایمن انجام شود، استفاده می‌شود. سزارین را می‌توان به انتخاب مادر یا در مواقع اضطراری انجام داد. این روش خطر بیشتری نسبت به زایمان طبیعی دارد و دوره نقاهت کمی طولانی‌تر است.

بهترین روش زایمان؟

به هر حال اگر می‌خواهید با زایمان طبیعی و سزارین آشنا شوید و بررسی کنید کدام یک برای شما مناسب‌تر است، پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مقاله از زیبا باش با ما همراه باشید.

از لزوم توجه به تغذیه در دوران بارداری غافل نشوید! کلیک کنید.

زایمان طبیعی چیست؟

به طور دقیق، زایمان طبیعی زمانی است که مادر به صورت طبیعی و با فعالیت‌های منظمی که در دوران بارداری داشته است، بدون مداخله پزشکی وضع حمل می‌کند. زایمان طبیعی، زایمانی بدون استفاده از وسایل کمک پزشکی مانند فورسپس یا دستگاه ساکشن است. با این حال زایمان طبیعی ممکن است با یکی یا همه موارد زیر همراه باشد:

  • زایمان بدون اپیدورال یا سایر داروهای مسکن
  • اجتناب از مداخلات پزشکی مانند اپیزیوتومی‌ (زمانی که بریدگی کوچکی در پوست بین واژن و مقعد با هدف جلوگیری از پارگی پوست ایجاد می‌شود) مگر اینکه یک مورد اورژانسی وجود داشته باشد.
  • زایمان در یک محیط غیر بیمارستانی مانند خانه، مراکز زایمان یا واحد مامایی.

فواید زایمان طبیعی بدون داروهای ضد درد

یکی رایجترین موارد در هنگام زایمان طبیعی می‌تواند اجتناب از مصرف داروهای مسکن در طول زایمان یا کاهش شدید آن باشد. این موضوع ممکن است لزوما برای همه مناسب نباشد، یا ممکن است شرایطی به وجود بیاید که زایمان طبیعی دشوار شده و نیاز به تجدید نظر داشته باشد. با این حال، هر تصمیمی که می‌گیرید، می‌تواند برای انتخاب مقدار داروی مسکن مورد نیازتان تاثیر بگذارد. برخی از مزایای بالقوه زایمان طبیعی بدون داروی مسکن عبارتند از:

  • احتمال زایمان طبیعی در خانه (برخی از داروهای بیهوشی، مانند اپیدورال، معمولاً فقط در بیمارستان در دسترس هستند)
  • کاهش احتمال زایمان کندتر یا سریعتر
  • جلوگیری از افت فشار خون یا سایر عوارض ناشی از مصرف دارو
  • احتمال بهبودی سریعتر بعد از زایمان
  • نیاز کمتر به لوازم کمکی زایمان مانند ساکشت یا فورسپس
  • افزایش پتانسیل برای شیردهی راحت تر

در مورد زایمان و خطر عوارض برای وضعیت شما، پزشک و مامای شما بهتر می‌تواند تصمیم بگیرد. هنگام بررسی خطرات و مزایای احتمالی داروهای مختلف ضد درد و خطرات و مزایای احتمالی مصرف آن، با پزشک متخصص خود صحبت کنید.

مزایای زایمان طبیعی

مزایای زایمان طبیعی

به طور کلی اگر زایمان به صورت طبیعی انجام شود، دارای مزایای زیر است:

  • مدت زمان بستری در بیمارستان قبل از بردن نوزاد به خانه کمتر است.
  • خطر عفونت یا شرایط پس از عمل مانند لخته شدن خون کم است.
  • ریکاوری قبل از شروع مجدد فعالیت سریع‌تر انجام می‌شود.
  • احتمال مشکلات در شروع شیردهی کم است.
  • در آغوش گرفتن نوزاد برای تماس پوست به پوست بلافاصله پس از زایمان امکان‌پذیر است.

روش‌های کاهش درد در طول زایمان طبیعی

زایمان طبیعی ممکن است نسبت به سزارین با درد بیشتری همراه باشد. بنابراین لازم است قبل از زایمان برخی از تکنیک‌های کاهش درد را به جای استفاده از داروهای ضددرد به کار ببرید. اگرچه این تکنیک‌ها به طور کامل درد را از بین نمی‌برد، اما می‌تواند به شما کمک کنند بهتر درد را تحمل کنید. برخی از روش‌های محبوب مدیریت درد برای زایمان طبیعی عبارتند از:

  • تکنیک‌های آرامش بخش: یوگا، مدیتیشن، هیپنوتیزم یا تمرینات تنفسی خاص می‌تواند به شما کمک کند تا ذهن خود را از درد زایمان دور کنید. آن‌ها همچنین می‌توانند با سایر انواع طبیعی یا دارویی تسکین درد ترکیب شوند.
  • ماساژ دادن: تمرین برخی از تکنیک‌های اولیه ماساژ در دورانی بارداری کمک کننده است، اما حتی اگر این کار را نکنید، ماما ممکن است بتواند با ماساژ این کار را برای شما انجام دهد.
  • آب درمانی: صرف حداقل بخشی از زمان خود در استخر در دوران بارداری علاوه بر آرامش بخش بودن به شما کمک می‌کند فشار از روی عضلات شکم برداشته شود. همچنین می‌تواند به شل شدن عضله پرینه (ناحیه بین واژن و مقعد) کمک کند و خطر پارگی را کاهش دهد.
  • رایحه درمانی: اسانس‌های گیاهی را می‌توان در حین استراحت در حمام یا در حین ماساژ استنشاق کرد. گفته می‌شود روغن‌های مختلف به جنبه‌های خاصی از زایمان کمک می‌کنند، از انقباضات منظم گرفته تا کاهش اضطراب، کمک به آرامش و کمک به حالت تهوع و استفراغ. قبل از استفاده از محصولات آروماتراپی با ماما مشورت کنید. اگر آسم یا آلرژی خاصی دارید، این روش برای مقابله با درد طبیعی زایمان ممکن است گزینه مناسبی برای شما نباشد.
  • استفاده از لوازم ورزشی زایمان: استفاده از وسایلی مانند میله‌های دیواری یا توپ زایمان، نه تنها ذهن شما را از درد دور می‌کند، بلکه به کودک شما کمک می‌کند تا از لگن به پایین حرکت کرده و احتمالا زایمان شما را کوتاه می‌کند.

از مامای خود در مورد گزینه‌هایی برای تسکین یا کمک به شما برای مقابله با درد طبیعی زایمان سوال کنید. با کمک این روش‌ها، احساسات و نوع و دفعات دردی که تجربه می‌کنید می‌تواند با پیشرفت زایمان تغییر کند، بنابراین ایده خوبی است که روش‌های مختلف را امتحان کنید تا زمانی که بهترین روش را پیدا کنید.

مراقبت های دوران بارداری

سزارین چیست؟

سزارین، یک روش جراحی است که در آن نوزاد از طریق برش‌هایی در شکم و رحم مادر به دنیا می‌آید. سزارین زمانی انجام می‌شود که زایمان طبیعی امکان پذیر یا ایمن نباشد و سلامت مادر و کودک در خطر است.

دلایل انتخاب سزارین

اگر شرایط پزشکی خاصی دارید یا در صورت بروز عوارض در حین زایمان طبیعی، ممکن است به سزارین نیاز داشته باشید. سزارینی که از قبل برنامه ریزی شده باشد، زمانی است که یکی از شرایط زیر وجود داشته باشد:

·        عدم تناسب سفالوپلویک (CPD): CPD به این معنی است که سر یا بدن کودک برای عبور ایمن از لگن بسیار بزرگ است یا لگن برای به دنیا آوردن نوزادی با اندازه متوسط بسیار کوچک است.

·        سزارین قبلی: اگرچه امکان زایمان طبیعی بعد از سزارین قبلی وجود دارد، اما این یک گزینه برای همه نیست. عواملی که می‌توانند بر این امر تأثیر بگذارند عبارتند از نوع برش رحم استفاده شده در سزارین قبلی و خطر پارگی رحم.

·        زایمان چند قلو: اگرچه اغلب می‌توان دوقلوها را به صورت زایمان طبیعی به دنیا آورد، اما بیشتر از دو قلو ممکن است نیاز به سزارین داشته باشد.

·        جفت پایین: در این شرایط، جفت خیلی پایین است و خروج نوزاد از دهانه رحم را مسدود می‌کند.

·        قرار گرفتن عرضی نوزاد: نوزاد در حالت افقی یا به پهلو در رحم شما قرار دارد.

·        نمايش بريچ: در نمايش بريچ، پاي جنين به سمت پایین رحم است. گاهی می‌توان این وضعیت را با فعالیت‌هایی قبل از زایمان اصلاح کرد، اما در صورت عدم موفقیت، سزارین ضروری است.

·        شرایط سلامتی: شرایطی مانند بیماری قلبی می‌تواند با زایمان طبیعی بدتر شود. در صورت ابتلا به تبخال تناسلی، سزارین ضروری است.

·        انسداد: فیبروم رحم بزرگ، شکستگی لگن یا انتظار نوزادی با ناهنجاری‌های مادرزادی خاص نیز ممکن است دلایلی برای سزارین باشد.

اگر هر یک از شرایط زیر در طول زایمان شما ایجاد شود، ممکن است سزارین اورژانسی نیاز باشد:

  • زایمان پیشرفت نمی‌کند: که به آن زایمان طولانی نیز می‌گویند، به این معنی است که دهانه رحم مادر گشاد شده ولی متوقف می‌شود یا حرکت کودک در کانال زایمان متوقف می‌شود.
  • فشردن بند ناف: بند ناف دور گردن یا بدن کودک حلقه می‌زند یا بین سر کودک و لگن شما گیر می‌کند.
  • افتادگی بند ناف: بند ناف قبل از جنین از دهانه رحم خارج می‌شود.
  • جدا شدن جفت: جفت قبل از تولد نوزاد از دیواره رحم جدا می‌شود.
  • ناراحتی جنین: ممکن است کودک شما دچار مشکلاتی شود که باعث ضربان قلب نامنظم در طول زایمان می‌شود. در این گونه موارد متخصص زنان و زایمان تصمیم می‌گیرد که کودک نمی‌تواند زایمان را تحمل کند و سزارین لازم است.

جراحی سزارین چقدر طول می‌کشد؟

سزارین معمولی از ابتدا تا پایان حدود 45 دقیقه طول می‌کشد. بعد از اینکه متخصص زنان و زایمان شما نوزاد را به دنیا آورد، رحم شما را بخیه می‌زند و برش شکم را می‌بندد. انواع مختلفی از شرایط اضطراری در طول زایمان ممکن است رخ دهد. در برخی موارد، زایمان خیلی سریع اتفاق می‌افتد و نوزاد شما در کمتر از 15 دقیقه به دنیا می‌آید. این یک سزارین اورژانسی است.

بعد از عمل سزارین چه اتفاقی می‌افتد؟

مانند زایمان طبیعی، پس از تولد نوزاد، پزشک شما جفت را تحویل می‌دهد. در مرحله بعد، پزشک رحم را بخیه می‌زند و ماهیچه‌های شکم شما را منگنه می‌کند. بخیه‌ها باید حل شوند، اما منگنه‌ها حدود یک هفته بعد در بیمارستان برداشته می‌شوند. شکم برای چند روز یا چند هفته درد خواهد داشت. در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهای مسکن قوی تری را تجویز کند.

بعد از سزارین باید بسیاری از فعالیت‌ها را محدود کرده و استراحت کنید. سزارین معمولی حداقل به دو تا سه روز بستری در بیمارستان نیاز دارد.

عوارض بعد از سزارین 

مزایای سزارین چیست؟

مزایای سزارین به بارداری شما بستگی دارد. در بیشتر موارد، بزرگترین مزیت سزارین این است که هم برای شما و هم برای جنینتان ایمن تر است. هنگامی‌ که زایمان طبیعی خطرناک است یا می‌تواند به کودک شما آسیب برساند، بیشتر پزشکان برای به حداقل رساندن خطرات به سزارین روی می‌آورند. گاهی اوقات سزارین بدون برنامه ریزی انجام می‌شود. به عنوان مثال، اگر ضربان قلب کودک شما به سطح ناایمن کاهش یابد، سزارین اضطراری ایمن تر از کاهش بیشتر ضربان قلب کودک است. 

سزارین چه خطراتی دارد؟

مانند هر عمل جراحی، سزارین نیز با خطراتی همراه است. عوارض سزارین کمی بیشتر از زایمان طبیعی بوده و ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • ·        عفونت
  • ·        از دست دادن خون زیاد (خونریزی)
  • ·        لخته خونی که ممکن است پاره و وارد جریان خون شما شود (آمبولی).
  • ·        آسیب به روده یا مثانه
  • ·        بریدگی که ممکن است دیواره رحم را ضعیف کند.
  • ·        ناهنجاری‌های جفت در بارداری‌های آینده
  • ·        خطرات ناشی از بیهوشی عمومی
  • ·        آسیب به جنین

سایر معایب سزارین عبارتند از:

  • ·        بهبودی پس از سزارین ممکن است دشوارتر از زایمان طبیعی باشد.
  • ·        سزارین بیشتر باعث درد مزمن لگن می‌شود.
  • ·        احتمال سزارین در بارداری‌های بعدی بیشتر است.
  • ·        ممکن است در شیردهی مشکل داشته باشید.
  • ·        کودک ممکن است در معرض خطر بیشتری برای مشکلات تنفسی باشد.

بهبودی پس از سزارین چقدر طول می‌کشد؟

هنگامی که بیهوشی از بین رفت، درد ناشی از برش‌ها را احساس خواهید کرد. همچنین ممکن است نفخ داشته و در تنفس عمیق مشکل داشته باشید. اطمینان حاصل کنید که یک بزرگسال برای بلند شدن از رختخواب در چند روز اول پس از عمل به شما کمک کند. اکثر افراد بین دو تا سه روز در بیمارستان بستری می‌شوند. بهبودی کامل می‌تواند بین چهار تا شش هفته طول بکشد. از پزشک متخصص خود بپرسید که در طول بهبودی چه کارهایی انجام دهید.

اکثر پزشکان توصیه می‌کنند برای چند هفته از قدم زدن، بلند کردن اجسام، ورزش و سایر فعالیت‌های سنگین خودداری کنید. از دوستان یا شریک زندگی خود برای انجام امور، آشپزی و نظافت کمک بخواهید تا بتوانید استراحت کرده و سریع‌تر بهبود پیدا کنید. همچنین پزشک ممکن است محدودیت‌هایی برای رانندگی کردن برای شما تعیین کند و تا مدتی نتوانید رانندگی کنید.

پس از زایمان طبیعی ممکن است تا 6 هفته گرفتگی و خونریزی و همچنین کمی ناراحتی در اطراف برش داشته باشید. مصرف مسکن‌های بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن به کاهش درد کمک می‌کند. حداقل به مدت شش هفته یا تا زمانی که پزشک شما تایید کند از رابطه جنسی خودداری کنید.

همچنین پس از جراحی به دلیل ریزش دیواره رحم، ترشحات واژن خواهید داشت. ترشحاتی که به آن لوچیا می‌گویند ابتدا قرمز و سپس به تدریج به زرد تبدیل می‌شود. اگر دچار خونریزی شدید یا بوی بد ترشحات واژن شدید، حتما با پزشک خود تماس بگیرید. از نوار بهداشتی استفاده کنید، نه تامپون، تا زمانی که خونریزی به طور کامل تمام شود.

زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین؟

همانطور که اشاره کردیم هر یک از زایمان طبیعی و سزارین دارای مزایا و معایب خود است. زایمان طبیعی همیشه در اولویت قرار دارد، اما بنابر دلایل گفته شده اگر زایمان طبیعی امکان پذیر نباشد، پزشک متخصص سزارین را پیشنهاد می‌دهد.

با نکته های طب سنتی برای زایمان راحت تر بیشتر آشنا شوید؛ کلیک کنید.

کدام یک دردناک‌تر است؛ سزارین یا زایمان طبیعی؟

سطح دردی که در هنگام زایمان تجربه می‌کنید منحصر به فرد است. به عنوان مثال، اگر زایمان طبیعی بدون دارو را انتخاب کنید، نسبت به کسی که قبل از زایمان طبیعی اپیدورال انجام داده است، می‌توانید انتظار درد بیشتری داشته باشید. در طول سزارین، درد زیادی احساس نخواهید کرد. با این حال، نقاهت پس از سزارین ممکن است دردناک‌تر و طولانی‌تر از بهبودی پس از زایمان طبیعی باشد. پاسخ درست یا غلطی برای اینکه چه چیزی دردناک‌تر است وجود ندارد زیرا هر تولدی متفاوت است.

شما کدام روش را پیشنهاد می‌کنید؟ زایمان طبیعی یا سزارین؟ برای ما در قسمت نظرات همین پست بنویسید! 


9 دیدگاه
  • asal
    • asal
    • 1401/10/24

    کدام بیمارستان ها برای زایمان خوب هستند ؟

    • زیباباش
      • زیباباش
      • 1401/10/24

      به کمک پزشک متخصص زایمان در شهر محل سکونت می توانید بیمارستان های خوب را انتخاب کنید

  • سما کمیجانی
    • سما کمیجانی
    • 1402/04/27

    کدام یک دردناک‌تر است؛ سزارین یا زایمان طبیعی؟ دوره نقاهت کدام کمتر است؟

  • سیما عینی
    • سیما عینی
    • 1402/05/01

    مدت زمان زایمان طبیعی چند دقیقه است ؟ در این مدت چه کار کنیم که بیشترین طاقت درد را داشته باشیم ؟

  • فاطمه
    • فاطمه
    • 1402/05/08

    آیا سزارین باعث از بین رفتن عصب های ناحیه خط بخیه شکم میشود؟

  • ستاره عباسی
    • ستاره عباسی
    • 1402/05/14

    آیا میتوان درد زایمان را حمل کرد ؟

  • هاجر
    • هاجر
    • 1403/03/16

    من اینو یه جا خوندم که طبق تحقیقات دکترها، زنانی که با انواع سزارین زایمان میکنند، در مقایسه با کسانی که زایمان طبیعی دارند، شانس بارداری های مجددشون کاهش پیدا میکنه. یعنی طبق تحقیق درصد بارداری مجدد و موفق در زایمان سزارین کمتره به نسبت زایمان طبیعی

  • سارا
    • سارا
    • 1403/04/16

    واقعا در زایمان طبیعی درسته چند ساعت درد وحشتناک مادر تحمل میکنه ولی بعدش انصافا خیلی راحت هست و مشکلات وعوارض عمل سزارین رو نداره. از اونطرف سزارین درد و سختی حین زایمان رو نداره و راحت هست ولی بعدش مراقبت شدید و سختی زیاد داره.

  • لیلا اشرفی
    • لیلا اشرفی
    • 1403/05/21

    چرا بعضی اوقات دکتر زایمان سزارین رو به مادر تجویز میکند؟ - سر نوزاد به سمت پایین نباشد. - مادرانی که چند قلو باردار هستند. - جفت یا بند ناف دردسرساز باشد. - مادر بیماری خاصی مثل بیماری قلبی و یا فشار خون بالا داشته باشد - مادری که قبلاً یک بار سزارین شده باشد. بطور کلی وقتی خطری سلامتی نوزاد یا مادر رو تهدید کند پزشک به مادر زایمان بصورت سزارین رو تجویز میکند و از زایمان طبیعی جلوگیری میکند.

نوشتن یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد، فیلدهای الزامی علامت گذاری شده است*.

عضویت در خبرنامه

رایگان ثبت نام کنید و اولین نفری باشید که از پست های جدید مطلع می شوید.