بسیاری از افراد در روز به دلایل مختلفی مانند گرمای هوا، استرس، ژنتیک و ... عرق میکنند. عرق کردن باعث تنظیم دمای بدن و همچنین از بین رفتن باکتریهای ناسالم پوستی میشود. در برخی از افراد ما شاهد تعریق بیش از حد عادی هستیم که باعث نارضایتی بسیاری از آنها شده است.
برای اینکه شما عزیزان را بیشتر با این فرآیند آشنا کنیم، زیبا باش تصمیم گرفته است مطالب مهمی برای شناخت علتهای مختلف تعریق و روشهای درمان آن جمع آوری و ارائه کند تا از این مشکل رهایی یابید. در سایت زیبا باش سعی شده است با ارائه اطلاعات جامع و مفید شما را با مشکلات مختلف و راه درست رهایی از آن آشنا کنیم. در ادامه با ما همراه باشید تا علتها و روشهای درمان تعریق را بررسی کنیم.
علت تعریق بدن چیست؟
تعریق بدن دلایلی مختلفی دارد که بعضی از آن دلایل طبیعی و بعضی خطرآفرین است. پرکاری تیروئید از دلایلی است که چون سوخت و ساز بدن زیاد میشود تعریق بیش از حد، لرزش دست، ضربان قلب نامنظم و ... را به دنبال دارد.
بیشتر بخوانید؛ عمل زیبایی بینی (رینو پلاستی)
از دلایل دیگر رژیم غذایی است، برخی از ادویهها باعث تحریک گیرندههای عصبی میشود و در نتیجه گرمای بدن افزایش مییابد، قهوه هم به علت داشتن کافئین باعث فعال شدن غدد عرق میشود، مصرف الکل باعث گشاد شدن رگهای خونی و در نتیجه افزایش تعریق میشود. خوراکیهایی که چربی و کربوهیدرات زیاد دارند باعث سوخت و ساز بیشتر و در نتیجه بالا رفتن دمای بدن میشوند که بدن تعریق زیادی خواهد داشت. بنابراین حتما در خورد و خوراکتان به موادی که مصرف میکنید توجه کنید.
مصرف داروهایی مثل ضد التهاب، داروهای بیماری سرطان، دیابت، داروی ضد افسردگی و ... از مواردی است که میتواند تعریق زیاد به همراه داشته باشد. تغییرات هورمونی مثل یائسگی و بلوغ از موارد دیگر است که با ایجاد یکسری هورمونها، میزان تعریق افزایش مییابد. بیماریهایی مثل دیابت، بیماریهای قلبی و ... نیز هستند که به دلیل آسیب دیدن سیستمها، غدد عرق تحریک میشود و در نتیجه میزان تعریق زیاد میشود. گاهی واکنشهای طبیعی مانند استرس و اضطراب، فشارهای عصبی باعث تعریق میشوند این حالتها باعث افزایش گردش خون و بالا رفتن دمای بدن میشود بنابراین بدن برای خنک شدن مجبور به تعریق است.
بارداری از دلایل دیگر تعریق زیاد است، در دوران بارداری به دلیل افزایش سوخت و ساز بدن غدد شما تحریک و تعریق زیاد میشود. بنابراین بهتر است در این دوران آب کافی مصرف کنید. از دیگر عوامل میتوان به مصرف سیگار، مریضی و تب شدید، ورزش کردن و ... نیز اشاره کرد.
روشهای درمان تعریق بدن
جراحی یکی از روشهای از بین بردن مشکل تعریق زیاد است. این روش از روشهایی است که به دلیل عوارض، امروزه کمتر مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش با با بریدن و تخریب غدد یا از بین بردن اعصاب متصل به آن از تعریق جلوگیری میشود.
جراحی معمولا برای کسانی مورد استفاده قرار میگیرد که میزان تعریق بسیار بالایی دارند. به هرحال بهتر است تا حد امکان از روشهای دیگر استفاده کنید. روش دیگر که مورد استفاده بسیاری از افراد قرار گرفته است، بوتاکس است در این روش با تزریق بوتاکس به زیر بغل، کف دست و پا و... شما میتوانید جلوی تعریق این نواحی را بگیرید. ماندگاری اثر این عمل معمولا 5 تا 9 ماه است.
تزریق بوتاکس برای از بین رفتن تعریق باید توسط یک متخصص ماهر صورت بگیرد که معمولا مدت زمان انجام این عمل 30 تا 45 دقیقه است. برای راحت بودن در فصل تابستان میتوانید در اول فصل این تزریق را انجام دهید تا از عرق کردن در این فصل رهایی یابید. بوتاکس از روشهایی است که که توسط سازمان FDA (سازمان غذا و دارو) تایید شده است. بنابراین بدون داشتن هیچ ترسی از عوارض با مشورت گرفتن از پزشک متخصص میتوانید برای انجام این عمل اقدام کنید.
از روشهای دیگر، دادن شک الکتریکی است که برای درمان کف دست و پا استفاده میشود. در این روش درمانی، شما دست و پای خود را در آب کم عمق قرار میدهید و در مدت زمان 15 الی 30 دقیقه جریان الکتریکی با ولتاژ پایین اعمال میشود. این کار باعث معکوس شدن اختلاف پتانسیل غدد و کاهش تعریق میشود. برای گرفتن جواب از این روش نمیشود به یک جلسه بسنده کرد. شما باید چند بار در هفته آن را انجام دهید. گاهی ممکن است مجبور به تهیه دستگاه در خانه شوید و چند ماه این روش را تکرار کنید تا به نتیجه مطلوب برسید. با توجه به اینکه این روش با جریان الکتریکی انجام میشود بهتر است افرادی که ناراحتی قلبی دارند، زنان باردار، افراد با قطعات فلزی در مفاصل و ... از آن استفاده نکنند.
از دیگر روشها که باعث قطع طولانی مدت تعریق بدن میشود، روش میکروویو است که توسط دستگاه انجام میشود. این روش از روشهای گران قیمت و دردناک است و ممکن است باعث ایجاد تورم و قرمزی در ناحیه شود. گاهی برای رهایی از این مشکل با مراجعه به پزشک متخصص و پیشنهادات آنها با تهیه برخی دارو و قرص مانند آنتی کولینرژیک میتوانید به نتیجه برسید.علاوه بر اینها یکسری از روشها هستند که شما میتوانید بدون مراجعه به کلینیک و متخصص خودتان در خانه برای کاهش تعریق بدن استفاده کنید با زیبا باش همراه باشید که در ادامه به آن میپردازیم.
روشهای خانگی برای درمان تعریق زیاد بدن
استفاده از برخی محلولها مانند آلومینیوم کلراید هگزا هیدرات باعث کاهش تعریق میشود میتوانید با تهیه این محلولها و استفاده طولانی مدت متوجه اثرات آن بشوید. سعی کنید با آب سرد دوش بگیرید و از صابونهای ضد باکتری استفاده کنید. بعد از حمام از ضد تعریق با کیفیت مناسب استفاده کنید. میتوانید خوراکیهایی مانند آب زرشک و عسل، گلاب، سرکه سیب و ... را به صورت روزانه مصرف کنید.
- روغن نارگیل تهیه کنید و آن را به محلی که عرق میکند بمالید.
- مصرف ژل آلوئه ورا با داشتن خاصیت خنک کنندگی باعث تنظیم دمای بدن و جلوگیری از تعریق زیاد میشود.
- مریم گلی از گیاهان ضد باکتریایی است با ترکیب آن در آب میتوانید پا و دست خود را در آن قرار دهید و مانع از تعریق زیاد شوید.
- ترکیب آب لیمو و جوش شیرین و مالیدن آن به ناحیهای که عرق میکند میتواند یکی از روشهای خانگی جلوگیری از تعریق زیاد عرق باشد.
یکی از توصیههای ما به شما مصرف زیاد آب و غذا و میوههای آبدار است. از غذاهایی که مصرفشان باعث کم شدن تعریق بدن میشود میتوانیم به بادام، سبزی، محصولات لبنی، جو دوسر، اسفناج، کشک و ... اشاره کنیم.
بوی بد عرق ناشی از چیست؟
خود عرق بوی بدی ندارد. بلکه برخورد آن با باکتریهای پوست که از چربی و رطوبت تغذیه میکنند باعث بوجود آمدن این بو میشود. متخصصان همیشه دنبال علت این اتفاق بوده اند؛ اما پاسخ منطقی نیافته اند. تنها دلیلی که میتوان در حال حاضر آورد، این است که شاید در گذشته این بوی تند و بد پیام رسان بوده است و برای آگاهی دیگر افراد از حالتهای ترس و اضطراب و ... ترشح میشود.
ویتامین و مواد معدنی موثر بر تعریق بدن
کمبود ویتامینهای B و D و همچنین B12 موجب تعریق زیاد در نواحی گردن و پیشانی میشود. ویتامین B هورمونها و سطح استرس بدن را کنترل میکند. بنابراین از تعریق زیاد هم جلوگیری میکند. منیزیم که در سبزیجات وجود دارد نیز در کنترل میزان تعریق بسیار موثر است و هنگام تعریق میزان زیادی از این ماده معدنی از بدن خارج میشود.
باید توجه داشته باشید که اگر میزان تعریقتان زیاد است این مواد معدنی را با خوردن سبزیجات جایگزین کنید. علاوه بر منیزیم شما مواد معدنی دیگری نظیر پتاسیم، کلسیم، سدیم و .. را از دست میدهید که هر یک از آنها بر عملکرد بدن بسیار تاثیرگذار است. به طور مثال از دست دادن سدیم باعث سرگیجه و کاهش عملکرد بدن و عوارض دیگر میشود. بنابراین در مصرف مواد معدنی دقت کنید تا با کمبود آن مواجه نشوید.
بیشتر بخوانید؛ کاشت ریش و سبیل آقایان
راهکارهای طب سنتی برای کاهش عرق کردن دست و صورت
تعریق زیاد از مشکلهایی است که بسیاری از افراد از آن رنج میبرند و دوست دارند بدون عمل جراحی با استفاده از روشهای طب سنتی برطرف شود. در ادامه روشهای طب سنتی برای کاهش تعریق را بررسی میکنیم. زیبا باش با کمک نظریه متخصصان مختلف طب سنتی این اطلاعات را برای شما جمع آوری کرده است. گفته شده است که حجامت از مواردی است که بهتر است در ماه یک الی دو بار انجام شود. البته قبل از انجام، از متخصصان مشورت بگیرید که برای بدن شما مشکلی ایجاد نکند.
سعی کنید از مصرف غذاهای سرد و فست فودی که چربی خون را بالا میبرند، پرهیز کنید؛ زیرا باعث تعریق زیاد بدن میشوند. میتوانید از ترکیب سنگ مردار با آب یا گلاب استفاده کنید و آن را روی ناحیه مورد نظر بمالید و به مدت 15 الی 20 دقیقه ماساژ بدهید و سپس بشویید. استفاده از سنگ مردار باعث تیرگی پوست میشود؛ اما این تیرگی همیشگی نیست و پس از چند بار استحمام از بین میرود. زالو درمانی هم از موارد دیگر است که باعث پاکسازی بدن از خون غلیظ و چربی میشود. به یاد داشته باشید که این روش بعد از هر بار انجام باید فاصله 25 روزه داشته باشد.
استفاده از کدام گیاهان برای کاهش تعریق مفید است؟
همانطور که قبلتر اشاره شد، استرس از مواردی است که باعث تعریق زیاد میشود. مصرف گلاب میتواند به شما آرامش بدهد و جلوی تعریق زیاد را بگیرد. دم کرده مریم گلی با ترکیب عسل و مصرف سرکه سیب به صورت ناشتا میتواند علاوه بر کاهش وزن، از تعریق زیاد جلوگیری کند. عرق کاسنی از دیگر مواردی است که اگر به صورت روزانه مصرف شود به شما در حل این مشکل کمک میکند.
ترکیب گیاه صندل با روغن گل سرخ یا آب غوره و مالیدن به محل مورد نظر از روشهای دیگر است. کمی گل زیرفون، گل آقطی، گل بابونه و ماهور را بکوبید و در یک لیوان آب جوش بریزید و بگذارید دم بکشد. پس از صاف کردن بنوشید. بهتر است در روز سه بار این معجون را بنوشید تا از تعریق زیاد جلوگیری کند. علاوه بر گیاهان ذکر شده، استفاده از رزماری، عرق رازیانه، ژل آلوئه ورا و ... برای درمان تعرق زیاد و بوی بد آن استفاده میشود.
جمع بندی
سعی کردیم در این مقاله شما را با دلایل مختلف تعریق و روشهای جلوگیری از آن آشنا کنیم. باید توجه کنید بعضی مواقع تعریق بدن غیر طبیعی است و نشان دهنده یک نقصی در بدن است؛ بنابراین اگر شاهد تعریق بیش از حد هستید، حتما به پزشک مراجعه کنید. زیبا باش تمام سعی خود را در ارائه مطالب مفید و جامع میکند. امیدواریم که اطلاعات کافی کسب کرده باشید و به شما در انتخاب راه درست کمک کرده باشیم.