صفحه نخست بلاگ دانستنی ها نشانه های کبد چرب و روش های درمان کبد چرب

نشانه های کبد چرب و روش های درمان کبد چرب


نشانه های کبد چرب و روش های درمان کبد چرب
دانستنی ها توسط : زیباباش 1402/10/18 2 نظر

همه ما نام بیماری کبد چرب را شنیده‌ایم. بیماری کبد چرب یک بیماری خاموش است. این بیماری در اثر انباشته شدن چربی در کبد ایجاد می‌شود. وجود مقدار زیادی از چربی در کبد ممکن است خطرناک باشد و سلامت بدن را به خطر بیندازد. کبد یکی از مهم‌ترین عضوهای بدن بوده که برای هضم مواد مغذی و فیلتر کردن مواد مضر اهمیت زیادی دارد.

اگر انباشته شدن چربی در کبد بیش از اندازه باشد، موجب التهاب کبد شده و زخم‌های شدیدی را در این اندام ایجاد می‌کند. پس بهتر است که با علائم و نشانه‌های این بیماری خاموش آشنا شویم تا در زمان مناسب به دنبال راهی برای درمان آن باشیم. در این مطلب از مجله زیبا باش همراه ما باشید تا همه چیز را درباره نشانه‌های کبد چرب و روش‌های درمان آن بدانید. 

گریدهای مختلف کبد چرب

بیماری کبد چرب دارای 4 مرحله است که از گرید یک تا چهار طبقه بندی می‌شود. گریدهای مختلف کبد چرب شامل موارد زیر است:

·         گرید اول یا کبد چرب ساده: در کبد چرب از نوع گرید یک، چربی اضافی در کبد جمع می‌شود. این بیماری تقریبا بی‌ضرر بوده و با رژیم و پرهیز غذایی کنترل می‌شود.

·         گرید دوم یا استئو هپاتیت: در این مرحله علاوه بر تجمع چربی اضافی، التهاب زیادی در کبد ایجاد می‌شود. گرید دو پیشرفته‌تر از گرید اول بوده و باید تحت کنترل قرار بگیرد. 

·         گرید سوم یا فیبروز کبدی: اگر سطح التهاب در کبد بالا باشد، زخم ایجاد می‌شود. همچنین التهاب مداوم باعث ایجاد اسکار در کبد می‌شود. در گرید سوم هم کبد می‌تواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد.

·         گرید چهارم یا سیروز کبدی: سیروز کبدی آخرین مرحله از بیماری کبد چرب است. در این مرحله زخم و التهاب کبد گسترش زیادی پیدا می‌کند. سیروز کبدی خطرات زیادی را برای کبد به دنبال دارد و موجب نارسایی کبد می‌شود. به همین دلیل درمان در این مرحله اهمیت زیادی دارد. 

جلوگیری از چرب شدن کبد

کبد چرب چه نشانه‌هایی دارد؟

از آنجایی که این بیماری از نوع خاموش بوده، شدت و علائم آن هم کم است. ممکن است افرادی که کبد چرب دارند، همه علائم را نداشته باشند و متوجه بیماری نشوند. علائم کبد چرب عبارتند از:

1.      خستگی و ضعف شدید

2.      زرد شدن پوست یا چشم

3.      کاهش وزن 

4.      خارش پوست به صورت طولانی مدت

5.      حالت تهوع و استفراغ

6.       درد در ناحیه شکم

7.      از دست دادن اشتها

8.      خونریزی بینی

9.      تورم شکم و پا

10.  بزرگ شدن پستان

11.  پر رنگ شدن رگه‌های خونی در زیر پوست

12.  گیجی و سرگیجه زیاد

علامت های مراحل پیشرفته کبد چرب

اگر کبد چرب به مرحله پیشرفته یا همان سیروز برسد، معمولا اسکارها پیشرفته شده و علائم به‌صورت دیگری خود را نشان می‌دهند. برخی از این علائم عبارتند از: 

·         تورم بیش از حد شکم

·         بزرگ‌شدن رگ‌های خونی در زیر پوست

·         بزرگ‌شدن طحال

·         قرمز شدن کف دست

·         زردی پوست و چشم

نشانه‌های کبد چرب در هر مرحله

در هر مرحله از کبد چرب نشانه‌های مختلفی ظاهر می‌شود. در صورت درمان نشدن، ممکن است بیماری خطرات زیادی برای سلامت فرد به وجود آورد. 

رنگ چشم زرد

در مرحله آخر یا همان سیروز کبدی، ممکن است رنگ پوست یا چشم به سمت زردی برود. بر اثر تجزیه گلبول‌های قرمز خون، بخش بیلی روبین آن در کبد ذخیره می‌شود. بیلی روبین نوعی رنگدانه زرد بوده که ذخیره آن در کبد موجب زردی می‌شود. اختلال در عملکرد کبد موجب افزایش بیلی روبین شده و رنگ چشم‌ها به زرد تغییر پیدا می‌کند.

ورم پا

یکی دیگر از علائم شایع سیروز کبدی ورم پا و دست است. در گرید اول تا سوم معمولا این نشانه وجود ندارد. زمانی که مایعات در شکم جمع شود، ورم دست و پا به وجود می‌آید که با حالت تهوع و کاهش وزن همراه است.

کف دست قرمز رنگ

این نشانه در مراحل اولیه کبد چرب دیده نمی‌شود و بسیاری از افراد متوجه آن نمی‌شوند. اما در مرحله پیشرفته یا همان سیروز این علامت شدت بیش‌تری پیدا کرده و ممکن است دانه‌های قرمز در کف دست دیده شود. 

جوش روی صورت

بیماری کبد چرب به طور مستقیم بر روی جوش صورت اثر ندارد. در واقع تنها علامت اختصاصی کبد چرب، زردی صورت است. اما به این نکته توجه داشته باشید که خوردن غذاهای چرب همچون فست فود موجب جوش زدن صورت می‌شود. این غذاها بر روی عملکرد کبد هم اثر منفی می‌گذارد.

ورم بدن

ورم بدن در مرحله پیشرفته کبد چرب یعنی سیروز کبدی دیده می‌شود. تجمع آب در بخش شکم موجب ورم بدن می‌شود. علاوه‌ بر شکم، دست و پاها هم دچار تورم می‌شوند.

خارش پوست

بیماری‌های زیادی وجود دارند که موجب خارش پوست می‌شوند. افرادی که کبد چرب با گرید 3 و 4 دارند گاهی دچار خارش پوست می‌شوند. در سیروز کبدی این علامت شدت بیش‌تری دارد.

درد در شکم

اگر درد شکم در ناحیه راست و بالای شکم باشد، ممکن است مربوط به کبد چرب باشد. این علامت بیش‌تر در مرحله آخر یعنی سیروز کبدی دیده می‌شود.

نشانه های کبد چرب

درمان فوری کبد چرب

احتمالا شما هم در اینترنت با تبلیغاتی همچون “سه سوته کبد چرب را درمان کنید” مواجه شدید. به طور کلی کبد چرب درمان دارد، اما درمان را باید اصولی و گام به گام پیش ببرید. بهترین راه برای درمان فوری کبد چرب، کاهش وزن و رژیم غذایی اصولی است.

اگر شما جزو افرادی هستید که غذای چرب و فست فود زیادی مصرف می‌کنید، باید رژیم غذایی درستی داشته باشید. اگر الکل بالایی مصرف می‌کنید، باید کاملا آن را قطع کنید. قطع الکل تاثیر بسیار خوبی در روند درمان فوری کبد چرب دارد و موجب پاکسازی کبد می‌شود. پیاده روی و ورزش روزانه هم تاثیر زیادی بر روند درمان دارند. شما می‌توانید همین الان با محاسبه BMI بدن خود، مقدار وزن اضافه بدنتان را محاسبه کنید. 

روش های درمان کبد چرب

در حال حاضر هیچ داروی تضمین شده‌ای برای درمان کبد چرب وجود ندارد. بسیاری از پزشکان برای درمان کبد چرب، تغییر سبک زندگی را پیشنهاد می‌کنند. تغییر سبک زندگی شامل رژیم غذایی، ورزش و پیاده روی، عدم مصرف الکل، کاهش وزن و است. بنابراین اولین قدم برای درمان کبد چرب، کاهش وزن اصولی است. با پاسخ به این سوال که چگونه اندامی زیبا و جذاب داشته باشیم، می‌توانید راهکارهای مختلف برای کاهش وزن را یاد بگیرید. 

با دارو

همانطور که گفتیم، هیچ داروی خاصی صرفا برای درمان این بیماری وجود ندارد. پزشکان معمولا داروهایی که برای درمان کبد چرب تجویز می‌کنند، مربوط به درمان دیابت، درمان کلسترول و تری گلیسیرید است.  در بیش‌تر مواقع پزشکان ویتامین‌های گروه E را برای این افراد تجویز می‌کنند. 

جراحی

مرحله آخر کبد چرب یا همان سیروز موجب نارسایی کبدی می‌شود. افرادی که دچار نارسایی شدید کبد می‌شوند، احتیاج به پیوند کبد دارند. برای تشخیص اینکه به عمل جراحی نیاز دارید یا خیر، باید به متخصص گوارش مراجعه کنید.

روش های خانگی درمان کبد چرب

تغییر سبک زندگی اولین رویکرد درمانی برای کنترل بیماری کبد چرب است. بسته به شرایط و شدت بیماری و عادت‌های زندگی، ممکن است موارد زیر در بهبود بیماری کمک کننده باشد:

·         کاهش وزن

·         پرهیز از نوشیدن الکل

·         داشتن رژیم غذایی گیاهی و سرشار از مواد مغذی که میزان کالری، چربی اشباع و چربی ترانس آن محدود باشد

·         انجام حداقل 30 دقیقه ورزش یا پیاده روی در بیش‌تر روزهای هفته

·         افزایش مصرف میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات و غلات

·         کاهش مصرف کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده‌ همچون شیرینی‌جات، برنج سفید، نان سفید

·         مصرف مکمل‌ها و ویتامین به صورت روزانه به ویژه ویتامین E

·         مصرف داروهایی برای کاهش کلسترول  یا تری گلیسیرید خون

·         مصرف داروهایی برای کاهش فشار خون

·         مصرف داروهایی برای کنترل دیابت و قند خون

درمان کبد چرب

درمان کبد چرب در طب سنتی

طب سنتی یکی از راه‌های درمانی معتبر است و افرادی که در خاورمیانه به ویژه ایران زندگی می‌کنند، علاقه زیادی به آن دارند. در طب سنتی راه‌های بسیار زیادی برای درمان کبد چرب پیشنهاد می‌شود. روش‌های درمانی سنتی در کنار روش‌های درمانی و دارویی اثربخشی بسیار زیادی دارند. در طب سنتی تاکید بسیار زیادی بر مصرف داروهای گیاهی شده است. در ادامه مقاله داروهای گیاهی موثر بر درمان کبد چرب را معرفی می‌کنیم.

  • زردچوبه: در طب سنتی زردچوبه برای درمان کبد چرب معرفی شده است. این داروی گیاهی را به‌صورت کپسول یا با عسل میل کنید. بهترین زمان مصرف زردچوبه پس از غذا و به‌صورت روزانه است. تاثیرات معجزه آسای زردچوبه پس از زمان کوتاهی دیده می‌شود. علاوه بر درمان کبد چرب، زردچوبه برای تقویت سیستم ایمنی بدن به کمک طب سنتی هم پیشنهاد می‌شود.
  • خاکشیر: مصرف روزانه شربت خاکشیر برای درمان کبد چرب و پاکسازی کبد توصیه می‌شود. همچنین خاکشیر عطش بدن را برطرف کرده و در فصل تابستان برای کاهش تشنگی بسیار مفید است.
  • لیمو ترش: مصرف آب و لیمو ترش یا لیمو ترش به همراه غذا برای درمان کبد چرب توصیه می‌شود. بهتر است روزانه همراه غذا یا سالاد از لیموترش استفاده کنید.

در این نوشتار از مجله سلامت و زیبایی زیباباش در خصوص نشانه‌های کبد چرب و روش‌های درمانی آن صحبت کردیم. کبد چرب نوعی بیماری از نوع خاموش بوده که با نشانه‌هایی همچون ورم بدن، زردی پوست و خارش، خود را نشان می‌دهد. این بیماری چهار گرید داشته که مرحله آخر یعنی سیروز کبدی از همه خطرناک‌تر است. برای درمان کبد چرب می‌توان از داروهای گیاهی یا روش خانگی استفاده کرد. بهترین راه درمان هم اصلاح سبک زندگی و داشتن رژیم غذایی اصولی است.

2 دیدگاه
  • معصومه
    • معصومه
    • 1402/10/23

    شما یه نفرو پیدا کن کبد چرب نداشته باشه!! دلتون خوشه ها با این وضعیت تغذیه و زندگی پر استرس و عجله ای فکر نمیکنم وضعیت بهتر از این وجود داشته باشه. همه این مرگ و میرها بخاطر تغذیه خراب و فست فودی و غذاهای چرب و زندگی پر استرس هست. الودگی هوا و امواج که خودشون یه داستانی هستند...

  • احمدی
    • احمدی
    • 1402/11/15

    نشانه های کبد چرب و روش های درمان کبد چرب چیست؟

نوشتن یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد، فیلدهای الزامی علامت گذاری شده است*.

عضویت در خبرنامه

رایگان ثبت نام کنید و اولین نفری باشید که از پست های جدید مطلع می شوید.