کاشت ریش و سبیل چیست و چگونه انجام میشود
بسیاری از مردان ایرانی به داشتن ریش و سبیل پرپشت علاقه دارند. چرا که در کشور ما به خاطر شرایط فرهنگی و زمینههای دینی، داشتن ریش و سبیل از جلوههای زیبایی صورت مردان محسوب میشود. موهای صورت همانند موهای سر، موهبتی خدادادی هستند که برخی از ما از آن بهره مند نیستیم. اما خبر خوب این است که با کاشت ریش و سبیل تقریباً همه میتوانند ریش و سبیل پرپشت و زیبا داشته باشند.
در این مقاله میخواهیم تمام موضوعات و جنبههای مربوط به کاشت ریش و سبیل را بررسی کنیم. از کاندیدای مناسب برای کاشت گرفته تا عوارض جانبی و مراقبتهای پس از کاشت. اما پیش از این که به سراغ اصل مطلب برویم، باید ببینیم که علت ریزش مو در ناحیه ریش و سبیل یا طاسیهای ناحیهای در برخی از مردان چیست.
علت ریزش مو در ناحیه ریش و سبیل
مشکلات ریش و سبیل در آقایان به سه شکل کلی مشاهده میشود:
1- در بیشتر آقایان بخشهایی از صورت (مثل لپها) فاقد ریش است ولی بخشهای دیگر تراکم خوبی دارند مثلاً چانه پر از مو است.
2 - برخی از آقایان ریش و سبیل کامل دارند ولی با تراکم کم و موهای ضعیف. این افراد عموماً نمیتوانند ریش و سبیل خود را بلند کنند.
3 - تعداد کمی از آقایان به طور کلی ریش و سبیل ندارند که میتواند علل ژنتیکی، مادرزادی یا اکتسابی داشته باشد.
این مشکلات را میتوانیم با کاشت ریش و سبیل برطرف کنیم، البته اگر کاندیدای خوبی برای این روش باشید.
اما علت ضعفهای موجود در موهای ریش و سبیل چیست؟ واقعیت این است که برای کمپشت بودن ریش و سبیل شما علل محتمل زیادی وجود دارد. خوب است این علل را بشناسید ولی روش درمان همهی اینها تقریباً یکی است: کاشت ریش و سبیل.
بیشتر بخوانید؛ عمل جراحی ترنسفر باسن یا لیفت باسن چیست؟
در ادامه چند مورد از دلایل مهمتر را بررسی کردهایم:
۱) عوامل ژنتیکی
عوامل ارثی یا ژنتیکی احتمالاً مهمترین دلایل کمپشت بودن ریش و سبیل هستند. اگر پدر و پدربزرگ شما ریش پرپشت و سبیل ضخیمی داشتهاند، احتمالاً برای شما نیز چنین خواهد شد. اگر هم که شرایط برعکس این بوده، به احتمال زیاد ریش و سبیل پرپشتی نخواهید داشت. البته وضعیت ریش و سبیل در خانوادهی مادری هم مهم است.
وقتی میگوییم یک چیزی ارثی یا ژنتیکی است، یعنی دارویی وجود ندارد که بتواند شرایط را عوض کند. در حال حاضر کاشت ریش و سبیل تنها چارهای است که داریم. داروها، لوسیونها، سرمها، مزوتراپی و سایر روشها نمیتوانند همچون معجزهای الهی، باعث رشد ریش و سبیل شما بشوند! پس فریب تبلیغات دروغین و ادعاهای توخالی را نخورید.
۲) هورمونها
هورمونها میتوانند یکی از عوامل کمپشتی ریش و سبیل باشند. هورمونی که روی رشد موهای ریش و سبیل تاثیر حیاتی دارد، تستسترون است. یکی از هورمونهای جنسی بدن که به هورمون جنسی مردانه نیز معروف است. البته خانمها نیز این هورمون را میسازند، ولی مقدار ترشح آن در آقایان بیشتر است.
تولید و ترشح هورمون تستسترون در دوران بلوغ آقایان زیاد میشود. حتماً دیده و تجربه کردهاید که ریش و سبیل پسران در سن بلوغ به تدریج پرپشتتر میشود. برخی از متقاضیان کاشت ریش و سبیل کسانی هستند که بدنشان تستسترون کمتری تولید میکند.
تستسترون در پوست به هورمون DHT یا دی هیدرو تستسترون تبدیل میشود. DHT همان اثرات تستسترون را روی فولکیولها میگذارد ولی چون یک هورمون موضعی است و مدت زیادی در بافت میماند و اثرات بیشتری نسبت به تستسترون روی موها میگذارد. در پوست ما آنزیمی به نام ۵ آلفا ردوکتاز (۵AR) وجود دارد که تستسترون را به DHT تبدیل میکند. از داروهای مهار کنندهی این آنزیم (مثل فیناستراید) برای درمان ریزش مو با الگوی مردانه استفاده میشود.
DHT در کسانی که ریزش موی ارثی (آلوپسی آندروژنی) دارند، باعث ریزش موهای سر و افزایش موها در سایر نقاط بدن میشود. برای همین اگر آنزیم ۵AR کم باشد یا به هر دلیل دیگری تولیدات DHT کاهش یابد، موهای سر پشتتر و موهای صورت کمتر میشوند. برخی از متقاضیان کاشت ریش و سبیل کسانی هستند که آنزیم ۵ آلفا ردوکتاز کمتری در بدن خود دارند.
نکتهی آخر این که در برخی مردان خونرسانی به نواحی گونه ضعیفتر از خونرسانی به سایر بخشهای صورت است. برای همین مواد مغذی و هورمونهای کمتری به فولیکولهای این ناحیه میرسند. مسئلهای که باعث میشود در برخی مردان، نواحی گونه و لپها خالی از مو باشد.
بیشتر بخوانید؛ چگونه با میکروبلیدینگ ابروی زیبا تری داشته باشیم ؟
۳) آسیبها و بیماریها
برخی آسیبها به پوست و بیماریهای پوستی میتوانند باعث طاسی موقت یا دائم در نواحی ریش و سبیل شوند. برخی از این موارد عبارتاند از:
زخم و اسکار
جای بخیه
شکستگی
عملهای جراحی مثل جراحی ترمیم شکاف کام
سوختگیها
فولیکولیت (التهاب فولیکولها)
البته همیشه ریزش ریش و سبیل ناشی از موارد بالا دائمی نیست ولی اگر دائمی باشد، تنها راه بهبود شرایط، کاشت ریش سبیل است.
به جز این موارد، آلوپسی آرهآتا یا ریزش موی سکهای هم میتواند باعث ریزش و کمپشتی موهای ریش و سبیل شود. ریزش مو در آلوپسی آرهآتا (چه در سر و چه در ریش) معمولاً موقتی است ولی به صورت دورهای تکرار میشود. طاسیهای ناشی از آلوپسی آرهآتا را نمیتوان با کاشت درمان کرد.
۴) سبک زندگی
همه ما میدانیم که باید خواب کافی داشته باشیم، غذاهای سالم بخوریم، ورزش کنیم و از میزان استرس خود بکاهیم. این موارد برای سلامت عمومی بدن شما و همچنین رشد ریش و سبیل شما مهم هستند. در مورد رژیم غذایی، ویتامینهای بیوتین و نیاسین میتوانند روی رشد ریش و سبیل و موهای سر موثر باشند. این ویتامینها در خوراکیهایی مانند تخم مرغ، آووکادو، شیر، ماهی و تخم آفتابگردان یافت میشوند و خوب است که در رژیم غذایی شما باشند.
اگر تصمیم دارید ریش یا سبیل بکارید، مواردی هست که باید بدانید. در انتهای این مقاله میتوانید به سوالات زیر پاسخ بدهید:
منظور از کاشت یا پیوند مو چیست؟
مزایا و معایب کاشت ریش و سبیل چه هستند؟
هزینههای درمانی چقدر است؟
آیا کاندیدای مناسبی برای کاشت هستید؟
چه انتظاری میتوان از کاشت ریش و سبیل داشت؟
بهترین کلینیک کاشت مو سر و صورت چه ویژگیهایی دارد؟
کاشت مو چیست؟
کاشت مو یا پیوند مو به روشی گفته میشود که در آن فولیکولها از ناحیهای از بدن به ناحیهای دیگر منتقل میشوند. فولیکولها ارگانهای کوچکی در پوست هستند که مو میسازند.
مثلاً در کاشت موی سر، فولیکولها را از پشت سر، از ریش یا از سینه برداشت میکنیم و در جلوی سر و محلهای دچار ریزش مو میکاریم. در کاشت ریش و سبیل نیز همین کار را میکنیم. فولیکولها را از پشت سر (بانک مو) برداشت میکنیم و در صورت (ناحیهی گیرنده) پیوند میزنیم.
فرق کاشت موی طبیعی و مصنوعی
کاشت موی طبیعی در هرجای بدن که باشد، یک مزیت درخشان دارد: این فولیکول است که در ناحیهی گیرنده کاشته میشود، نه یک تار موی طبیعی یا مصنوعی. یعنی در سالهای بعد از کاشت، موهای کاشته شده رشد میکنند، میتوانید کوتاهشان کنید یا مدلهای مختلف ریش و سبیل را امتحان کنید. همچنین چون از فولیکولهای مقاوم به ریزش برای کاشت استفاده میکنیم، نواحی کاشته شده معمولاً تا آخر عمر دچار ریزش مو نمیشوند.
مزایا و معایب کاشت ریش و سبیل
داشتن ریش و سبیل پرپشت مزایای زیادی از نظر زیبایی دارد. به علاوه شرایط فرهنگی و اجتماعی در کشور ما و سایر کشورهای خاورمیانه به این شکل است که گذاشتن ریش (یا حداقل توانایی بلند کردن ریش و سبیل) برای مردان مهم است. به هر حال واقعیت این است که در همه جای دنیا، مردان با ریش و سبیل پرپشت، مردانهتر به نظر میرسند.
مزایا
تنها درمان واقعی. کاشت مو تنها روش درمانی دائم و موثر برای درمان ریزش مو در نواحی مختلف بدن از جمله صورت و سر است.
نرخ موفقیت بالا. بین ۷۰ تا ۱۰۰ درصد گرافتها با موفقیت در پوست سالم کاشته میشوند. این نرخ برای پوستهای آسیب دیده بین ۴۰ تا ۷۰ درصد است.
بدون درد و جراحی. کاشت مو در هر جای بدن، بدون درد، خونریزی و نیاز به بخیه است. البته روشهایی داریم که تهاجمیترند و در ادامه توضیح خواهیم داد.
ریکاوری سریع. روشهای امروزی کاشت مو کمتهاجمی و کمدردسر هستند. قرمزی، التهاب و تورم صورت از جمله عوارض طبیعی کاشت هستند که طی چند روز برطرف میشوند. تقریباً از روز دوم میتوانید به کارهای روزانه خود بپردازید، هرچند بهتر است چند روزی مرخصی بگیرید.
ریش و سبیلتان رشد میکنند. همانطور که اشاره کردیم، موهای کاشته شده رشد میکنند و شما میتوانید به مدل دلخواهتان آنها را بتراشید.
معایب
کاهش ذخایر بانک مو. مناسبترین فولیکولها برای کاشت در صورت و سر، فولیکولهای موجود در پشت سر هستند. اگر از این فولیکولها برای کاشت ریش استفاده کنیم، شاید در آینده فولیکول کافی برا کاشت موی سر نداشته باشیم.
ریشتان ۳ هفته بعد از کاشت میریزد. نگران نباشید و نترسید! این اتفاق یکی از رخدادهای طبیعی بعد از کاشت ریش است. خیلی زود فولیکولهای کاشته شده تار موی جدیدی میسازند و جای خالی موهای ریخته شده پر میشود.
کاندیدای مناسب
به طور کلی تمام مردانی که میخواهند ریش و سبیل طبیعی و پرپشتی داشته باشند، میتوانند ریش و سبیل بکارند. این که شما کاندیدای مناسبی برای این روش هستید، در جلسه مشاوره به طور کامل بررسی خواهد شد.
کاندیدای مناسب برای کاشت ریش و سبیل عبارتاند از:
آقایانی که وضعیت سلامت عمومی مطلوبی دارند.
کسانی که ریش و سبیل کمی پشتی دارند، بخشهایی از ریش یا سبیلشان دچار طاسی شده یا به طور مادرزادی ریش و سبیل ندارند.
کسانی که از کاشت موی صورت انتظارات صحیحی دارند و با محدودیتها و عوارض این روش درمانی آشنا هستند.
نتایج و دستاوردهای کاشت ریش و سبیل
به عنوان متقاضی کاشت موی صورت باید بدانید که محدودیتهای این روش چیست و چقدر نزدیک به چیزی است که در ذهن دارید و میخواهید به آن دست یابید.
۱) تعداد جلسه کاشت
هدف ما این است که در یک جلسه درمانی به بالاترین تراکم ممکن که پوست صورت شما اجازه میدهد، برسیم. معمولاً در یک جلسه میتوانیم سبیل و ریش ناحیهی چانه را به طور کامل بکاریم. ولی ممکن است برای کاشت کامل ریش، بیش از یک جلسه نیاز باشد. در مورد کسانی که به دلیل زخم و آسیبهای پوستی دچار طاسی ریش و سبیل شدهاند، داستان کمی متفاوت است. برای رسیدن به تراکم بالا در این افراد ممکن است به ۲ یا حتی ۳ جلسه درمانی نیاز باشد.
۲) تراکم
این که در کاشت موی صورت به چه تراکمی برسیم، به خودتان بستگی دارد. هر تراکمی را که شما درخواست کنید و پوست صورتتان اجازه دهد، هدف ما خواهد بود. معمولاً بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ واحد فولیکولی (گرافت) برای کاشت سبیل کفایت میکند. برای کاشت سبیل و ریش ناحیهی چانه، به ۵۰۰ تا ۶۰۰ گرافت نیاز داریم. کاشت کامل ریش و سبیل، ممکن است به ۲۵۰۰ گرافت یا بیشتر نیاز داشته باشد.
۳) جهت رشد موها
باید بدانید که پوست صورت نرمتر و نازکتر از پوست سر است. با وجود این که ما تمام تلاش خود را میکنیم که فولیکولها در جهت درستی در پوست قرار بگیرند، ممکن است جهت رشد تعدادی از موها در جریان دورهی ریکاوری تغییر کند. در مجموع شکل رشد موهای ریش و سبیل در سال اول بعد از کاشت ممکن است غیرطبیعی به نظر برسد. ولی در سال دوم و سوم ظاهر ریش و سبیل بهبود یافته و طبیعی میشود.
۴) ضخامت مو
موی ریش و سبیل معمولاً ضخیمتر از موهای سر است. واحدهای فولیکولی موجود در صورت، یک یا دو تار مو دارند ولی بیشتر واحدهای فولیکولی موجود در پوست سر، سه یا چهار تار مو دارند. برای کاشت ریش و سبیل از موهای موجود در پشت سر استفاده میکنیم که ضخیمترین موها را دارد و سعی میکنیم فولیکولهای تک یا دو مویی را برداشت کنیم. با تمام این تلاشها ممکن است موهای ریش و سبیل چندان ضخیم نباشند. البته به مرور زمان فولیکول های مو با بافت جدید خود هماهنگ می شوند و ضخامت بیشتری می گیرند.
عوارض کاشت ریش و سبیل
روشهای امروزی کاشت ریش و سبیل کمتهاجمی، ایمن و کمعارضه هستند. بیشتر عوارض جانبی کاشت مو طبیعی و موقت هستند.
آیا کاشت ریش درد دارد ؟
تنها مرحلهای که ممکن است کمی درد داشته باشد، مرحلهی تزریق داروی بیحسی به صورت است. سایر مراحل بدون درد و تحت بیحسی موضعی انجام میشوند. قدرت التیام پوست صورت بسیار بالاست و آسیبهای جزئی ایجاد شده در مرحلهی کاشت گرافتها به سرعت ترمیم میشود، حتی سریعتر از پوست سر. معمولاً تا سه یا چهار روز بعد از کاشت ریش و سبیل، پوست کاملاً ترمیم میشود.
عوارض موقتی و طبیعی
عوارض طبیعی و موقت کاشت ریش شامل موارد زیر هستند:
خارش و التهاب
ورم نواحی گیرنده
حساسیت صورت و بانک مو نسبت به لمس
قرمزی پوست صورت و بانک مو
بیحسی پوست صورت و بانک مو
تشکیل شدن و ریختن دلمهها یا لختههای خون ریز
مشاهدهی این عوارض در دورهی نقاهت، طبیعی است ولی باید روز به روز بهتر شده و در عرض چند روز ناپدید شوند. اگر قرمزی، تورم یا کبودی ماندگار شود، یعنی احتمالاً مشکلی وجود دارد و باید با پزشک خود تماس بگیرید.