صفحه نخست بلاگ زیبایی دندان با انواع ارتودنسی و مراحل انجام آن آشنا شوید

با انواع ارتودنسی و مراحل انجام آن آشنا شوید


با انواع ارتودنسی و مراحل انجام آن آشنا شوید
زیبایی دندان توسط : زیباباش 1400/07/11 9 نظر

ارتودنسی و ارتوپدی دندان و صورت، تخصصی در زمینه دندانپزشکی است که به جمع آوری مال اکلوژن‌ها و هدایت رشد فک و صورت در مراحل اولیه زندگی می‌پردازد. دندان‌های نامرتب و کج باید اصلاح شوند تا یکپارچگی و حمایت آن‌ها حفظ شود و از، از دست دادن زودهنگام دندان‌ها در مراحل بعدی زندگی جلوگیری شود. نامرتبی دندان‌های دائمی می‌تواند احتمال پوسیدگی دندان را که به دلیل تجمع مواد غذایی باعث به خطر افتادن سلامت دهان و دندان می‌شود، افزایش دهد. یک برنامه درمانی مناسب در ارتودنسی رشد دندان‌ها را نیز اصلاح کرده تا علاوه بر سلامت دهان و دندان، لبخند زیباتری داشته باشید.

درمان ارتودنسی با دستگاه‌های ثابت و متحرک مزایای بسیاری دارد! دستگاه‌های ارتودنسی ثابت از سیم‌های قوس فولادی ضد زنگ در بریس‌های سنتی استفاده کرده که برای حرکت دندان‌ها به دندان‌ها فشار وارد می‌کند. در این مقاله از زیبا باش با انواع ارتودنسی و مراحل انجام آن آشنا خواهید شد.

جراحی پلاستیک چیست و به چه عمل هایی جراحی پلاستیک میگویند؟ کلیک کنید.

ارتودنسی دندان

ظاهر شدن دندان‌های نهفته (اکسپوز و باند) به عنوان بخشی از درمان ارتودنسی غیر معمول نیست که در آن، دندان‌هایی به جز دندان عقل نهفته یا مسدود شده و وارد دهان می‌شوند. هنگامی که متخصص ارتودنسی دندان‌های شما را معاینه کرد، یک معاینه جامع همراه با هرگونه عکس برداری با اشعه ایکس انجام می‌شود. گاهی اوقات لازم است یک اسکن CBCT/3D برای ارزیابی دندان انجام شود تا بهترین روش ارتودنسی برای شما تشخیص داده شود.

خوشبختانه، بسیاری از دندان‌ها را می‌توان به جای کشیدن، به موقعیت مناسب خود هدایت کرد. متخصص ارتودنسی همچنین می‌تواند با تخصص خود، دندان نهفته را از طریق لثه و در موقعیت صحیح از طریق روشی به نام " expose and bond" قرار دهد، سپس یک براکت و زنجیره ارتودنسی را به دندان بچسباند. سپس این براکت به بریس‌های بیمار متصل می‌شود. پس از گذشت این مراحل، دندان‌ها به تدریج در موقعیت مناسب خود قرار گرفته و به شما لبخندی زیبا و سالم هدیه می‌دهند.

بسته به نیازهای ارتودنسی شما، متخصص ارتودنسی ممکن است برخی از دستگاه‌های لنگر موقت (TAD) را به شما معرفی کند. دندانپزشک گاهی از TAD‌ها برای مدت کوتاهی در طول درمان ارتودنسی استفاده می‌کند. دستگاه‌های انکوریج موقت یا TAD‌ها انکرهای تیتانیومی کوچکی هستند که در موارد خاص ارتودنسی برای کمک به حرکت سریعتر دندان با کارایی و راحتی بیشتر استفاده می‌شوند. TAD‌ها ممکن است علاوه بر بریس‌ها یا به عنوان جایگزینی برای هدگیر استفاده شوند. پس از اینکه متخصص ارتودنسی استفاده از TAD‌ها را برای درمان شما به پایان رساند، آن‌ها برداشته و محل آن معمولاً طی چند روز به طور کامل بهبود می‌یابد.

ارتودنسی دندان ها

انواع بریس‌های ارتودنسی و مراحل انجام آن

بریس‌های فلزی سنتی

بریس‌های فلزی از آن دسته از روش‌های ارتودنسی هستند که سال‌هاست توسط متخصصین ارتودنسی مورد استفاده قرار می گیرند. ارتودنسی سنتی می‌تواند ترکیبی از براکت‌های فلزی، سیم‌های فلزی ساخته شده از فولاد ضد زنگ یا کش‌هایی مانند نوارهای لاستیکی باشند که حرکت دندان را برای صاف کردن دندان‌های کج تسهیل می‌کند.

بیش از یک دهه است که بریس‌های فلزی به لوازم جدیدی تبدیل شده اند که به لطف تحقیقات مداوم می‌توانند از گرمای بدن برای حرکت دندان‌ها به دلیل فعال شدن گرما در سیم‌های کمانی استفاده کنند. هزینه بریس‌های فلزی دندان نسبت به سایر روش‌های ارتودنسی مقرون به صرفه‌تر است. با گذشت سال‌ها، براکت‌های فلزی از نظر اندازه کوچکتر شده اند که باعث شده بهتر در دهان قرار بگیرند و کمتر دیده شوند.

بیشتر بخوانید؛ کاشت گونه به روش‌ جراحی استخوان

بریس‌های سرامیکی

این نوع بریس‌ها، همان بریس‌های فلزی هستند با این تفاوت که از مواد سرامیکی رنگ دندان ساخته شده اند. براکت‌ها با رنگ دندان مطابقت دارند و در مقایسه با بریس‌های فلزی سنتی کمتر دیده می‌شوند. بریس‌های سرامیکی دارای یک سیم قوس فلزی یا یک سیم قوس سرامیکی هستند که در براکت‌ها قرار داده می‌شوند. 

بریس‌های self-ligating  (SLB)

درمان ارتودنسی با استفاده از بریس‌های self-ligating یکی از بهترین گزینه‌های درمانی برای مرتب کردن دندان‌هاست. امروزه این نوع بریس‌ها یکی از پیشرفته ترین انواع بریس‌های دندانی هستند. براکت‌های self-ligating برای مدتی تقریباً نزدیک به یک قرن وجود داشتند، اما پس از سال 2000 در هند و شهرهایی مانند بنگلور محبوبیت بیشتری پیدا کردند، در نهایت، در سال 2020 رشد بیشتری داشته و تقریباً بیشتر بیماران در کشورهای بزرگ دنیا از این روش استفاده می‌کنند. دستگاه ارتودنسی فوق دارای مزایای فراوانی است، از جمله:

1- تعداد جلسات مورد نیاز برای مراجعه به ارتودنتیست کمتر خواهد بود، زیرا به جای سیم فقط براکت تنظیم می‌شود.

2- SLB در مقایسه با روش ارتودنسی سنتی دارای اجزای کمتری است بنابراین اصطکاک کمتری در رابط براکت سیمی ایجاد می‌شود. در این روش، همچنین از اعمال بیش از حد نیرو بر روی دندان جلوگیری شده و درمان کلی راحت‌تر و درد کمتری خواهد داشت.

این روش ارتودنسی شبیه به روش سنتی است، جدا از این که در self-ligating هیچ سیم و باند لیگاتوری وجود ندارد. سیم لیگاتور با قطعه ای به نام آرچ وایر جایگزین شده که برای تسهیل حرکات به براکت self-ligating متصل می‌شود. با توجه به واقعیت فوق، در این روش حرکات دندان راحت‌تر صورت می‌گیرد.

ارتودنسی و صاف کردن دندان ها

سیستم بریسهای self-ligating دو نوع است:

1.     بریس‌های غیرفعال: شامل استفاده از سیم کمانی کوچکتر است، یعنی اصطکاک کمتری وجود دارد.

2.     بریس‌های فعال: این سیستم معمولاً توسط بسیاری از متخصصان ارتودنسی پس از مرحله اولیه درمان استفاده می‌شود. Active self-ligating braces از سیم کمانی ضخیم‌تری استفاده می‌کند که در مقایسه با براکت‌های غیرفعال، نیروهای بیشتری را اعمال کرده و باعث حرکت بیشتر دندان‌ها می‌شود. 

مزایای بریس‌های self-ligating

برخی از مزایای این نوع بریس‌ها را می‌توان به شرح زیر بیان کرد:

·        اندازه بریس‌های self-ligating در مقایسه با بریس‌های سنتی بسته به شرکت سازنده آن، کوچکتر است.

·        در این روش درمانی، به جلسات ویزیت بالینی کمتری با ارتودنتیست، نسبت به سایر روش‌ها نیاز خواهید داشت.

·        این روش، یک گزینه درمانی مقرون به صرفه است.

·        به دلیل اجزای کمتر، ناراحتی و درد کمتری در این روش وجود دارد که از ایجاد پارگی روی لب‌ها و گونه‌ها جلوگیری می‌کند. این روش همچنین به حفظ بهداشت دهان و دندان کمک کرده، زیرا مسواک تقریباً به همه قسمت‌های دندان نفوذ می‌کند.

·        باز و بسته کردن بریس‌های self-ligating و سیستم‌های براکت آن برای متخصص ارتودنسی آسان تر است.

·        حرکت دندان معمولا سریعتر است و در نتیجه زمان کلی درمان کاهش می‌یابد.

بریس‌های self-ligating به طور کلی دارای طول درمان آسان‌تری هستند زیرا با استفاده از براکت‌های دوقلو همراه با سیم‌های فولادی ضد زنگ غیرفعال یا فعال می‌توان به حرکات مطلوب‌تر دست یافت.

بریس‌های نامرئی (Invisalign)

اگر نمی‌خواهید در طول درمان ارتودنسی بریس‌های شما نمایان باشد، پس روش درمان نامرئی یا Invisalign روش مناسبی برای شماست. بریس نامرئی یک روش بسیار موثر برای صاف کردن دندان‌ها و اصلاح لبخند شما بدون استفاده از بریس است. Invisalign یک دستگاه ارتودنسی پیشرفته است که توسط Align Technology ایالات متحده توسعه یافته و پس از مقایسه با گزینه‌های درمانی موجود، جایگزین بریس‌های سنتی قدیمی شده است.

بریس‌های نامرئی به عنوان مجموعه ای از ترازهای شفاف به مشتریان تحویل داده می‌شوند و نحوه برنامه ریزی درمان شما با استفاده از یک نرم افزار هوشمند اسکنر المان کلینچک انجام می‌شود. ترازهای شفاف بریس‌های نامرئی کاملاً شفاف، راحت و قابل جابجایی هستند و به تدریج ساخته می‌شوند تا به تدریج دندان‌های شما را به موقعیت دلخواه منتقل کنند. در این روش به جای براکت‌ها و سیم‌های فلزی، یک سینی تراز پلاستیکی شفاف مانند یک نگهدارنده روی دندان‌ها قرار می‌گیرد. این سینی‌ها هر دو هفته یکبار تعویض می‌شوند تا با تغییر شکل دندان‌های شما سازگار شود. شما می‌توانید برای غذا خوردن و تمیز کردن دهان و دندان خود، بریس نامرئنی را جابه جا کنید.

مزایای بریس نامرئی

بزرگترین مزیت انتخاب Invisalign این است که تراز کننده‌ها تقریبا نامرئی هستند، بنابراین هیچ کس متوجه آن‌ها نخواهد شد، این بدان معنی است که در زمانی که تحت درمان هستید، اعتماد به نفس شما در هنگام صحبت کردن از بین نرفته و ظاهر شما دقیقاً مانند قبل است، با این تفاوت که با گذشت زمان لبخند شما زیباتر می‌شود. به طور کلی مزایای این روش را می‌توان به صورت زیر بیان کرد:

·        شبیه سازی درمان امکان پذیر است و بیمار می‌تواند نتایج نهایی درمان را حتی قبل از شروع درمان با بریس‌های نامرئی مشاهده کند.

·        بریس‌های نامرئی کاملاً شفاف هستند و برای استفاده بسیاری از افراد مناسب‌تر است.

جمع بندی

ارتودنسی دندان راهی مفید برای مرتب کردن دندان‌ها و اصلاح فک است که به شما کمک کرده احساس بهتری نسبت به ظاهر خود داشته باشد. ارتودنتیست‌هایی که در این زمینه آموزش دیده‌اند، با استفاده از ابزار و تکنیک‌های مختلف، دندان‌های شما را به حرکت درآورد و به جای صحیح خود هدایت می‌کنند، آن‌ها حتی گاهی اوقات به قرارگیری موقعیت مناسب فک نیز کمک می‌کنند. پس از شروع درمان‌های ارتودنسی، احتمالاً در عرض 18 تا 24 ماه به نتایج خوبی دست خواهید یافت. با این حال بهتر است با مشورت دندانپزشک روش مناسب را انتخاب کرده و درمان ارتودنسی خود را آغاز کنید.

کاشت و ترمیم به روش های اصولی

9 دیدگاه
  • سارا
    • سارا
    • 1400/08/23

    ارتودنسی دندان در چه سنی مناسب است ؟

    • مدیر سایت
      • مدیر سایت
      • 1401/03/17

      توصیه میشود با توجه به نظر دندانپزشک در سن پایین تر انجام شود.

  • نگار
    • نگار
    • 1400/08/29

    آیا هزینه ارتودنسی ثابت بیشتر از ارتودنسی متحرک است؟

    • مدیر سایت
      • مدیر سایت
      • 1401/01/28

      بله همیشه ارتودنسی ثابت مقداری گرون تر بوده

  • دکتر زیباباش
    • دکتر زیباباش
    • 1400/09/22

    در سنین نوجوانی بهترین سن برای ارتودنسی است

  • فاطیما اخوان
    • فاطیما اخوان
    • 1401/03/17

    یکی از دوستانم دندان هاش رو ارتودنسی کرد اما بنده خدا خیلی درد میکشید مخصوصا هر بار بعد از سفت کردن سیم ارتودنسی چندین ساعت سر درد میگرفت آیا راهی هست که این درد و ناراحتی رو برای بیمار کمتر کنه ؟

    • دکتر زیبا باش
      • دکتر زیبا باش
      • 1401/03/17

      بله ممکن است ارتودنسی در جلسات سفت کردن سیم کمی فشار روی دندان داشته باشد اما میتوان گفت فشار آن غیر قابل تحمل نیست.

  • مرجان علیزاده
    • مرجان علیزاده
    • 1401/03/17

    کلا همه کار هایی که میخوایم انجام بدیم باید از قبل کلی تحقیق کنیم تا به خوبی با اون عمل آشنا بشیم و بتونیم راحت خودمون رو دست یک پزشک حرفه ای بسپاریم ممنون از توضیحات راجع به ارتودنسی عالی بود.

    • دکتر زیباباش
      • دکتر زیباباش
      • 1401/03/17

      ممنون از شما دوست عزیز

نوشتن یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد، فیلدهای الزامی علامت گذاری شده است*.

عضویت در خبرنامه

رایگان ثبت نام کنید و اولین نفری باشید که از پست های جدید مطلع می شوید.