صفحه نخست بلاگ دانستنی ها دلیل به وجود آمدن کیست چربی (غده چربی زیر پوست) چیست؟

دلیل به وجود آمدن کیست چربی (غده چربی زیر پوست) چیست؟


دلیل به وجود آمدن کیست چربی (غده چربی زیر پوست) چیست؟
دانستنی ها توسط : زیباباش 1401/06/30 6 نظر

کیست چربی یا لیپوم (Lipoma) توده ای از بافت چربی است که درست زیر پوست رشد می‌کند. وقتی کیست چربی را لمس می‌کنید به راحتی حرکت کرده و نرم هستند. این نوع غده چربی زیر پوست اغلب دردناک نیست و مشکلی برای سلامتی شما ایجاد نخواهد کرد، بنابراین به ندرت نیاز به درمان دارند. اگر کیست چربی شما را اذیت می‌کند، می‌توانید برای درمان به پزشک مراجعه کنید.

اگر شما نیز کیست چربی دارید، تنها نیستید، طبق گفته آکادمی جراحان ارتوپدی آمریکا، کیست چربی شایع‌ترین نوع تومور بافت نرم در بزرگسالان است. شما ممکن است بیش از یک کیست چربی داشته باشید و احتمال بروز این نوع غده در آقایان بیشتر از خانم‌ها است. با این حال اگر تمایل دارید در مورد کیست چربی و دلایل به وجود آمدن آن‌ها بیشتر بدانید، تا انتهای این مقاله از زیبا باش با ما همراه باشید.

بیشتر بدانیم: بهترین روش‌های برداشتن خال و زگیل؛ کلیک کنید.

کیست چربی چیست؟

کیست چربی یک توده بافتی گرد یا بیضی شکل است که درست در زیر پوست رشد می‌کند. این غده از چربی ساخته شده است و معمولاً با درد همراه نیست. کیست‌های چربی می‌توانند در هر جایی از بدن ظاهر شوند، اما بیشتر در پشت، تنه، بازوها، شانه‌ها و گردن دیده می‌شوند.

کیست چربی نوعی تومور خوش خیم است که به کندی رشد کرده و سرطانی نیست. این غده چربی زیر پوست نیازی به درمان ندارد، با این حال زمانی که آزاردهنده شوند، پزشک می‌تواند آن را با جراحی از زیر پوست خارج کند.

کیست چربی چقدر شایع است؟

کیست چربی نوعی غده بسیار شایع است. از هر 1000 نفر یک نفر کیست چربی دارد. کیست‌های چربی اغلب در سنین 40 تا 60 سالگی ظاهر می‌شوند، اما در هر سنی شایع هستند، به عنوان مثال ممکن است در بدو تولد نیز وجود داشته باشند. کیست چربی بر تمام جنسیت‌ها تاثیر می‌گذارد اما آقایان بیشتر به آن مبتلا می‌شوند.

بوجود امدن چربی

 علائم کیست چربی چیست؟

کیست چربی معمولاً دردناک نیستند، اما اگر به عصب فشار بیاورند یا در نزدیکی مفصل ایجاد شوند، می‌توانند آزاردهنده باشند. بسیاری از افرادی که کیست چربی دارند هیچ علامتی را متوجه نخواهند شد. تمام کیست‌های چربی از چربی ساخته شده اند. برخی از کیست‌ها همچنین حاوی رگ‌های خونی یا بافت‌های دیگر هستند. انواع مختلفی از کیست چربی وجود دارد، از جمله:

  • آنژیولیپوم: این نوع کیست حاوی چربی و عروق خونی است. آنژیولیپوم اغلب دردناک است.
  • معمولی: رایج ترین نوع، کیست چربی معمولی حاوی سلول‌های چربی سفید است. سلول‌های چربی سفید انرژی را ذخیره می‌کنند.
  • فیبرولیپوم: چربی و بافت فیبری این نوع کیست چربی را تشکیل می‌دهند.
  • هیبرنوما: این نوع کیست چربی حاوی چربی قهوه ای است. بیشتر کیست‌های چربی دیگر حاوی چربی سفید هستند. سلول‌های چربی قهوه ای گرما تولید کرده و به تنظیم دمای بدن کمک می‌کنند.
  • میلوکیست چربی: این کیست‌ها حاوی چربی و بافت‌هایی هستند که سلول‌های خونی را تولید می‌کنند.
  • سلول دوکی: سلول‌های چربی در این کیست پهن‌تر هستند.
  • پلئومورفیک: این کیست چربی دارای سلول‌های چربی در اندازه‌ها و شکل‌های مختلف هستند.

 کیست چربی در کجا رشد می‌کند؟

کیست چربی می‌تواند در هر نقطه از بدن ایجاد شود اما به ندرت روی عضلات، اندام‌های داخلی یا مغز رشد می‌کند. اکثر افراد مبتلا به کیست چربی فقط یک کیست چربی دارند، اگرچه بیش از یک کیست چربی نیز می‌تواند در بدن رشد کند. کیست چربی بیشتر در نقاط زیر ایجاد می‌شود:

  • بازوها یا پاها
  • گردن
  • شانه‌ها
  • تنه و سینه
  • پیشانیاز بین بردن کیست چربی

 دلیل به وجود آمدن کیست چربی چیست؟

دلایل به وجود آمدن کیست چربی هنوز کاملاً مشخص نیست، اما طبق تحقیقات انجام شده، پزشکان معتقدند که کیست چربی اغلب ارثی است و از طریق خانواده‌ها منتقل می‌شود. اگر فردی در خانواده شما کیست چربی یا لیپوم داشته باشد، احتمال ابتلا به کیست چربی در شما بیشتر است. برخی از شرایط پزشکی نیز باعث ایجاد کیست چربی در بدن می‌شوند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بیماری درکوم: این اختلال نادر باعث رشد کیست چربی دردناک می‌شود که اغلب روی بازوها، پاها و تنه قرار دارند. به آن ادیپوز دولوروسا یا سندرم آندرس نیز گفته می‌شود.
  • سندرم گاردنر: نوعی اختلال به نام پولیپ آدنوماتوز خانوادگی (FAP)، سندرم گاردنر باعث ایجاد کیست چربی و طیف وسیعی از مشکلات سلامتی می‌شود.
  • کیست چربیاتوز مولتیپل ارثی: به آن کیست چربیاتوز مولتیپل خانوادگی نیز گفته می‌شود، این اختلال ارثی است.
  • بیماری مادلونگ: این وضعیت اغلب در مردانی که بیش از حد الکل مصرف می‌کنند رخ می‌دهد. بیماری مادلونگ که کیست چربیاتوز متقارن متعدد نیز نامیده می‌شود، باعث رشد کیست چربی در اطراف گردن و شانه‌ها می‌شود.

از آنجایی که متخصصان پزشکی به طور دقیق نمی‌دانند چه چیزی باعث کیست چربی می‌شود، اما برخی فکر می‌کنند که این مشکل نوعی پاسخ به یک ضربه فیزیکی است. اما برخی تصور می‌کنند که کیست چربی از قبل وجود داشته و به مرور زمان خود را نشان می‌دهند. برخی دلایل احتمالی دیگر که باعث به وجود آمدن کیست چربی می‌شوند عبارتند از:

  • عدم تحرک بدنی: برخی از پزشکان معتقدند که کیست چربی بیشتر در افراد غیرفعال رخ می‌دهد.
  • ژنتیک: کیست چربی اغلب در خانواده‌ها دیده می‌شود، بنابراین ژن‌ها ممکن است در بروز آن نقش داشته باشند.
  • سن: اگرچه کیست چربی می‌تواند در هر فردی ایجاد شود، اما به احتمال زیاد در بزرگسالان میانسال بین 40 تا 60 سال بیشتر دیده می‌شود.

 کیست چربی چگونه تشخیص داده می‌شود؟

پزشکان معمولاً کیست چربی را در طول معاینه فیزیکی تشخیص می‌دهند. پزشک شما کیست چربی را لمس می‌کند و از شما می‌پرسد که آیا دردناک است یا خیر؟ ممکن است برای تایید اینکه کیست چربی سرطانی نیست نیاز به بیوپسی داشته باشید. در طی این روش، پزشک نمونه ای از کیست چربی را برداشته و برای آزمایش به آزمایشگاه می‌فرستد. اغلب، ممکن است این موارد با کیست سرطانی اشتباه گرفته شود.

از بین بردن چربی

برای دیدن تصویر واضحی از این توده، پزشک شما ممکن است یک آزمایش تصویربرداری مانند سونوگرافی، اسکن تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) یا اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) را تجویز کند. این مطالعات تصویربرداری کمک می‌کند تا پزشک تشخیص دهد که آیا کیست چربی خطرناک است یا خیر؟ همچنین می‌تواند به شناسایی محل کیست چربی و عمق آن در صورت داشتن رگ‌های خونی و اینکه آیا به اعصاب یا سایر بافت‌ها فشار می‌آورد کمک کند.

درمان کیست چربی

بیشتر کیست‌های چربی نیازی به درمان ندارند. اگر کیست چربی شما را آزار می‌دهد، پزشک می‌تواند با جراحی آن را بردارد. روش‌های برداشتن کیست چربی ایمن و موثر هستند و معمولا می‌توانید همان روز پس از عمل به خانه بروید. به عنوان جایگزینی برای جراحی کیست چربی، پزشک ممکن است لیپوساکشن را برای برداشتن کیست چربی توصیه کند. برای لیپوساکشن از یک سوزن بلند و نازک برای حذف بافت چربی استفاده شده و بافت چربی برداشته می‌شود.

با این حال، تنها درمانی که کیست چربی را به طور کامل از بین می‌برد جراحی است. اگر تصمیم به برداشتن کیست چربی دارید، منطقی است که این کار را در زمانی که هنوز کوچک است انجام دهید، زیرا هر چه بزرگتر شود، برداشتن آن پیچیده تر می‌شود. یک بی حس کننده موضعی معمولاً برای بی حس کردن ناحیه قبل از جراحی استفاده می‌شود، اگرچه کیست‌های چربی بزرگتر ممکن است نیاز به بیهوشی عمومی داشته باشند.

  • گزینه‌های دارویی برای درمان کیست چربی: گاهی اوقات از تزریق استروئید برای کوچک کردن کیست چربی استفاده می‌شود، اما ممکن است آن را به طور کامل از بین نبرند.
  • درمان‌های جایگزین و مکمل: هیچ داروی جایگزین شناخته شده و ثابت شده بالینی و موثری برای خلاص شدن از شر کیست چربی وجود ندارد.

آیا می‌توان از کیست چربی جلوگیری کرد؟

همانطور که اشاره کردیم، کیست چربی و بسیاری از شرایطی که باعث بروز کیست چربی می‌شوند ارثی هستند. بنابراین از آنجایی که از طریق خانواده منتقل می‌شوند، نمی‌توان از بروز آن جلوگیری کرد. اگر دلیل کیست چربی مصرف الکل است، شما می‌توانید با محدود کردن مقدار الکلی که می‌نوشید، خطر ابتلا به بیماری مادلونگ (بیماری که باعث رشد کیست چربی می‌شود) را کاهش دهید.

بسیاری از افراد با کیست و غده چربی زندگی می‌کنند و ممکن است حتی متوجه آن نشوند. اکثر کیست‌های چربی نیازی به درمان ندارند، اما پزشک می‌تواند در صورت لزوم آنها را جراحی کند. کیست چربی به ندرت پس از درمان و جراحی رشد می‌کند، اما امکان رشد آن‌ها در نقاط دیگر بدن وجود دارد.

جهت درمان انواع کیست چربی چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر غده چربی زیر پوست یا توده سفتی زیر پوست خود احساس کردید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. در این گونه موارد، ارزیابی و رد شرایط جدی مانند لیپوسارکوم (نوعی سرطان) ضروری است. علائم لیپوسارکوم مشابه علائم کیست چربی است. اگر کیست چربی بدون درد دارید، در صورت مشاهده هرگونه تغییر مانند درد ناگهانی بهتر است به پزشک به مراجعه کنید.

اگر توده شما به سرعت در حال رشد است، احساس سختی یا سفتی در هنگام لمس دارید یا توده حرکت نمی‌کند، هرچه سریع‌تر برای تشخیص و درمان با پزشک خود صحبت کنید. پزشک کیست چربی را بررسی کرده تا ببیند آیا رگ‌های خونی در کیست وجود دارد یا خیر؟!

جمع بندی

امروزه میلیون‌ها نفر با کیست چربی زندگی می‌کنند. این غده‌های چربی زیر پوست می‌توانند آزاردهنده یا ناخوشایند باشند اما معمولاً مشکل جدی ایجاد نخواهند کرد. بیشتر کیست‌های چربی نیازی به درمان ندارند. اما اگر کیست چربی باعث درد شده یا در مورد اندازه یا محل آن نگران هستید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. پزشک می‌تواند کیست چربی را معاینه و آن را در طی یک عمل سرپایی جراحی کند، به این معنی که احتمالاً می‌توانید همان روز به خانه برگردید. کیست‌های چربی به ندرت پس از برداشت دوباره رشد می‌کنند.

اگر شما نیز سابقه کیست چربی دارید، تجربیات خود را در قسمت نظرات این پست از زیبا باش با دوستان خود درمیان بگذارید.

خدمات جوانسازی

6 دیدگاه
  • حمیدرضا
    • حمیدرضا
    • 1401/08/29

    کیست چربی در پشت گردن نشانه چیست و چطور باید این کیست هارو از بین ببریم و آب کنیم ؟ کیست چربی خطرناک در کجا بدن بوجود میاد آیا ارثی است یا خیر ؟

    • زیباباش
      • زیباباش
      • 1401/09/01

      دلیل های زیادی برای کیست چربی وجود دارد. باید نوع کیست شما توسط پزشک متخصص بررسی بشه تا درصورت نیاز به درآوردن آن یا جراحی اقدام بشه.

  • محمد مهدی
    • محمد مهدی
    • 1401/09/01

    چربی را باید جراحی کرد؟ اگر خودمان اینکار را کنیم چه اتفاقی میوفتد ؟

    • زیباباش
      • زیباباش
      • 1401/09/01

      بعضی از کیست ها با آمپول و خالی کردن آن امکان درمان وجود ندارد و باید جراحی شوند. حتما با پزشک متخصص بررسی کنید.

  • زر زری
    • زر زری
    • 1402/09/07

    اینجوری که من فهمیدم درمان قطعی کیست چربی وجود نداره و ممکنه بازم بوجود بیاد. گویا باید باهاش ساخت!

    • میم مثل مادر
      • میم مثل مادر
      • 1402/10/16

      سلام منم یه سری تحقیق کردم و هم خودم درگیرش هستم. با امپول میشه تخلیه کرد ده چربی زیر پوست رو ولی با فشار روی دست احتمال برگشتش زیاده و قطعی نیست. در هر صورت هر درمانی رو میشه امتحان کرد و حداقل یه مدت از کیست چربی در امان بود خخخخخ

نوشتن یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد، فیلدهای الزامی علامت گذاری شده است*.

عضویت در خبرنامه

رایگان ثبت نام کنید و اولین نفری باشید که از پست های جدید مطلع می شوید.