اضافه وزن ریشه تمام مشکلات جسمی افراد است. امروزه تناسب اندام یکی از مهمترین دغدغههایی هر خانم و آقایی محسوب میشود. بسیاری از افراد در وهله اول سعی میکنند تا با رعایت رژیم غذایی و ورزش، وزن خود را کم کنند. اما گاهی به دلیل شرایط جسمی فرد، کاهش وزن با رژیم غذایی و ورزش صورت نمیگیرد و فرد باید عمل اسلیو معده انجام دهد.
عمل اسلیو Sleeve شامل اسلیو معده، مینی بای پس معده و بای پس معده بوده که هر سه روش نوعی عمل برای کاهش وزن محسوب میشوند. هر کدام از این عملها عوارض مخصوصی دارند. حتی صحبتهایی هم در خصوص مرگ بر اثر عمل اسلیو معده شنیده میشود. در این مطلب از مجله زیبا باش قصد داریم تا در خصوص عوارض به ویژه خطر مرگ در عمل اسلیو معده بیشتر صحبت کنیم.
اسلیو معده چه خطراتی دارد؟
همه عملهای زیبایی و حتی درمانی عوارض محدودی دارند. قبل از هر جراحی، باید درک روشنی از عوارض و خطرات بعد از عمل داشته باشید. اگر چه خطر مرگ یکی از نادرترین عوارض احتمالی بوده، اما عوارض دیگری همچون عفونت، خونریزی و… از دیگر عوارض شایع اسلیو معده است. توجه داشته باشید که عوارض داروهای بیهوشی برای هر عمل وجود دارد و اگر نسبت به این داروهای بیهوشی حساسیت دارید، حتما از قبل با پزشک خود هماهنگ کنید.
تفاوت اسلیو معده با عمل بای پس معده (جراحی گاستریک بای پس) چیست؟ اصلیترین تفاوت این دو به نحوه انجام مربوط است. در اسلیو معده بیمار را بیهوش میکنند و تمام مراحل جراحی با استفاده از لاپاراسکوپی انجام میشود. ولی پزشک برای انجام عمل بای پس معده میتواند از دو روش جراحی باز یا لاپاراسکوپی استفاده کند.
شایعترین خطری که پس از اسلیو معده به وجود میآید، نشت در خط منگنه بوده که موجب عفونت و دیگر عوارض میشود. اگر نشت آنقدر زیاد باشد، خونریزی در بدن بیمار اتفاق میافتد که نیاز به جراحی اورژانسی دارد. از دیگر خطرات اسلیو معده میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
· رفلاکس اسید معده که موجب سوزش معده و دیگر علائم ناراحت کننده است.
· باریک شدن دهانه معده که افراد در خوردن غذا دچار مشکل میشوند.
· سنگ کیسه صفرا که دردهای زیادی در ناحیه سینه و معده ایجاد میکند و نیاز به جراحی دارد.
· کمبودهای تغذیهای که در اثر کاهش جذب مواد از معده بعد از جراحی اسلیو معده رخ میدهد.
عوامل افزایش دهنده خطر مرگ در اسلیو معده
همانطور که گفتیم، یکی از نادرترین عوارض اسلیو معده، مرگ است. ممکن است از میان صد نفر که عمل اسلیو معده انجام میدهند، تنها یک نفر دچار مرگ شود. آن فرد هم یا سابقه بیماری خطرناک یا کهولت سن داشته است. بنابراین عوامل متعددی وجود دارد که خطر مرگ ناشی از اسلیو معده را افزایش میدهد. برخی از این عوامل عبارتند از:
1. سن بیمار: سن بیمار رابطه مستقیم با میزان عوارض پس از عمل دارد. بیماران مسن بیشتر در معرض عوارض یا حتی مرگ ناشی از جراحی قرار میگیرند.
2. تجربه و مهارت جراح: مهارت جراح در عمل اسلیو معده میتواند بر میزان عوارض پس از عمل تاثیر بگذارد. حتما از قبل عمل از مهارت و نمونهکارهای پزشک مورد نظر خود مطمئن شوید.
3. شرایط سلامت بیمار: افرادی که از قبل بیماریهایی همچون دیابت، فشار خون بالا، بیماری قلبی، تنگی عروق و… داشته، ممکن است خطر بیشتری در خصوص عوارض پس از عمل و حتی مرگ آنها را تهدید کند. هر گونه سابقه بیماری خود را به پزشک خود اطلاع دهید.
4. کیفیت و سطح بیمارستان: کیفیت بیمارستان و تجارب و مهارت کادر درمان نیز میتواند بر خطر عوارض پس از عمل و مرگ تاثیر بگذارد.
آیا خطر مرگ با عمل اسلیو معده وجود دارد؟
نادرترین عوارض برای عمل اسلیو معده، مرگ است. به عبارتی مرگ با عمل اسلیو معده بسیار کم بوده و با رعایت چند نکته میتوان آن را به حداقل رساند. معمولا بعد از اتمام جراحی اسلیو معده، خطر مرگ ناشی از نشت مواد به درون شکم و خونریزی زیاد است. برای جلوگیری از این عوارض از دِرن برای اطمینان سلامت بیمار و کاهش عوارض جراحی استفاده میکنند. این وسیله تا حد زیادی خطر مرگ را کاهش میدهد.
همچنین رعایت رژیم غذایی قبل و بعد از عمل، در میزان عوارض و حتی مرگ هم تاثیر زیادی دارد. شب قبل از عمل نباید هیچ نوع غذا و نوشیدنی استفاده کنید. در صورت مصرف هرگونه مواد غذایی، محتویات معده به ریه منتقل شده و موجب مسدود شدن راه تنفسی میشود. همین موضوع مرگ افراد یا عفونت ریه را به دنبال دارد.
بعد از عمل به دلیل تحرک زیاد یا خوردن غذاهای نامناسب، احتمال نشت از بخیه وجود دارد. عموما عارضه نشت یک ماه پس از عمل اسلیو معده اتفاق میافتد. در این صورت باید به پزشک مراجعه کنید. نشت معده موجب ورود محتویات معده به درون شکم شده و در نتیجه کل بدن دچار عفونت میشود. عفونت بالای خون خطر مرگ را پس از عمل افزایش میدهد.
از مهمترین علائم نشت مواد افزایش ضربان قلب، درد شکم، تب بالا، درد قفسه سینه و سرگیجه است. عدم رعایت رژیم غذایی بعد از عمل اسلیو معده، به بافت معده آسیب میزند و هضم غذا به خوبی اتفاق نمیافتد. با معرفی عمل آبدومینوپلاستی شکم برای لاغری هم همین سوالات برای متقاضیان این نوع جراحی پیش میآید که در این مطلب تمام عارضههای اسلیو معده را بررسی کردیم.
نکاتی برای پیشگیری از خطر مرگ در عمل اسلیو معده
از آنجایی که هیچ راهی برای حذف همه عوارض پس از عمل اسلیو معده وجود ندارد، با رعایت چندین نکته میتوانید تا حد زیادی خطر مرگ و عوارض پس از عمل را به حداقل برسانید. اقداماتی که باید برای پیشگیری از خطر مرگ در اسلیو معده انجام دهید، عبارتند از:
آزمایش قبل از عمل
قبل از عمل جراحی اسلیو معده، بیمار باید چندین نمونه آزمایش انجام دهد. این آزمایشات نشان میدهد که بیمار به اندازه کافی سالم است و میتواند تحت عمل قرار گیرد. این آزمایش شامل آزمایش خون، تصویربرداری از معده و دیگر آزمایشات تشخیصی است.
آزمایش پس از عمل
پس از گذشت دوره نقاحت، باید پزشک با تجویز آزمایش و انجام آن از سطح سلامت شما مطمئن شود. در این آزمایش مشخص میشود که عمل شما موفقیت آمیز بوده یا خیر.
رژیم غذایی قبل و بعد از عمل
رژیم غذایی نقش بسیار مهمی در مقدار عوارض عمل اسلیو معده دارد. اگر بیمار روز قبل عمل، غذایی خورده باشد، عمل او متوقف میشود؛ زیرا عمل باید با معده کاملا خالی انجام شود. بیمار پس از عمل هم باید تا مدتی از غذاهای آبکی و نوشیدنیهای مقوی استفاده کند. هر چه بیشتر رژیم غذایی رعایت شود، روند بهبودی در زمان کمتری طول میکشد. اگر همه چیز درمورد دستگاه کویتیشن را بدانید، میبینید که حتی این روش هم علیرغم آسانتر بودن آن، نیاز به مراقبتهایی قبل و بعد از انجام آن دارد.
مراقبتهای پس از عمل اسلیو معده
مراقبتها با توجه به وضعیت بیمار مشخص میشود. این مراقبتها برای برآوردن نیازهای فردی است. برنامه ورزشی، رژیم غذایی تخصصی و سایر اقدامات برای بهبودی موفقیت آمیز، ضروری است.
پیگیری وضعیت بیمار
تا مدتی پس از عمل هم بیمار باید به پزشک مراجعه کند. مدت زمان تعیین شده توسط پزشک به بیمار گفته میشود و طی این جلسات، پزشک از وضعیت سلامت بیمار اطلاع پیدا میکند. در صورت مشکل یا حتی نشتی غذا، پزشک سریعا و قبل از بروز خطرات جدی، مشکل را برطرف میکند.
سخن پایانی
در این مقاله در خصوص خطرات عمل اسلیو معده صحبت کردیم. همچنین در مورد اینکه آیا عمل اسلیو معده موجب مرگ میشود یا خیر هم اطلاعاتی کسب کردیم. یکی از نادرترین عوارض اسلیو معده، خطر مرگ است. عواملی وجود دارد که در میزان عوارض ناشی از عمل تاثیر میگذارند. سن، مهارت جراح، سابقه بیماری و… در میزان عوارض و خطرات تاثیرگذار هستند. همچنین برای اینکه خطر مرگ کاهش پیدا کند، باید نکاتی همچون رژیم غذایی، ورزش، انجام آزمایش قبل و بعد از عمل را رعایت کنید. با انجام این کارها تا حد زیادی خطر مرگ کمتر میشود.