صفحه نخست بلاگ زیبایی دندان روکش دندان چیست و چه موقع به آن نیاز داریم؟

روکش دندان چیست و چه موقع به آن نیاز داریم؟


روکش دندان چیست و چه موقع به آن نیاز داریم؟
زیبایی دندان توسط : زیباباش 1400/07/11 1 نظر

روکش دندان نوعی ترمیم دندان است که برای پوشاندن دندان ضعیف یا آسیب دیده و بازیابی عملکرد و ظاهر آن طراحی شده است. روکش دندان از آسیب بیشتر به دندان جلوگیری کرده و تا سال‌ها می‌توانید دندان خود را حفظ کنید. این روکش‌ها به شکل دندان ساخته می‌شوند و برای بازیابی شکل، اندازه، استحکام و بهبود ظاهر آن‌ها کاربرد دارند.

زمانی که روکش روی دندان قرار می‌گیرد، تمام قسمت‌های قابل مشاهده دندان را که در بالای خط لثه قرار دارد، می‌پوشاند. انواع مختلفی از روکش‌های دندانی موجود است که هر یک مزایا و معایب مخصوص به خود را دارد. دندانپزشک پس از معاینه و ترمیم دندان آسیب دیده بهترین نوع روکش را به شما توصیه می‌کند. در این مطلب از زیباباش با انواع روکش و دلایل نیاز به آن‌ها بیشتر آشنا خواهیم شد.

روکش دندان چیست؟

روکش دندان (crown یا dental cap) نوعی رستوریشن دندانپزشکی است که مانند یک کلاه به طور کامل روی تاج دندان یا بخش پروتزی ایمپلنت دندانی قرار میگیرد. روکش دندانی اغلب بر روی دندان هایی استفاده میشود که به صورت گسترده ای تخریب شده اند. روکش ها معمولا با موادی به نام سمان دندان (چسب روکش) به دندان چسبانده میشوند .

آشنایی با روش های خانگی جرمگیری دندان؛ کلیک کنید.

چه موقع روکش دندان مورد نیاز است؟

دندان‌ها به دلایل مختلفی ممکن است نیاز به قرار دادن روکش داشته باشند، از جمله:

پوسیدگی‌های شدید

هنگامی که یک حفره یا پوسیدگی به بخش قابل توجهی از دندان آسیب رسانده است، نیاز به روکش دندان برای محافظت از دندان خواهید داشت. ساختار دندانی که پوسیده است، به اندازه کافی قوی نخواهد بود که بتواند عملکردهای دندانی مانند جویدن یا گاز گرفتن را انجام دهد و حتی ممکن است پس از مدتی کاملاً بشکنند.  

درمان کانال ریشه (عصب کشی دندان)

روکش دندان عصب کشی شده؛ درمان ریشه برای برداشتن مواد پالپ عفونی در دندان انجام می‌شود. با این حال، درمان باعث خالی شدن محفظه پالپ شده و دندان را ضعیف تر و مستعد شکستن می‌کند. بنابراین، دندانپزشک پس از درمان دندان آسیب دیده و درمان ریشه، روکش دندانی را جلوگیری از آسیب مجدد توصیه می‌کند.

دندان ترک خورده

هنگامی که دندان دارای خطوط شکستگی یا ترک می‌شود، ممکن است در هنگام جویدن یا غذا خوردن درد یا ناراحتی قابل توجهی احساس کنید. فشار ناشی از جویدن بر خطوط شکستگی تأثیر گذاشته و بیمار ممکن است احساس کند که دندان‌هایش از هم می‌شکند. قرار دادن روکش، ساختار دندان را در کنار هم نگه می‌دارد، نیروهای جویدن را جذب کرده و به طور یکنواخت پخش می‌کند، در نتیجه درد کمتری احساس خواهید کرد.

گاهی اوقات، دندانپزشک ممکن است یک روکش موقت برای کاهش ناراحتی روی دندان قرار دهد و اطمینان حاصل کند که قبل از قرار دادن روکش دائمی، درمان ریشه دندان ضروری نیست.

کاسپ دندان شکسته

گاهی اوقات آسیب فیزیکی به دندان باعث آسیب به کاسپ دندان می‌شود. کاسپ دندان به جویدن دندان‌ها کمک می‌کند و لازم است جهت جلوگیری از آسیب‌ها بیشتر، برای ترمیم آن اقدام کنید. در صورت عدم ترمیم، ممکن است شکستگی تا خط لثه گسترش یافته و دندانپزشک نیاز به افزایش طول تاج نیاز داشته باشد. در این صورت استخوان و لثه اطراف قسمت شکسته دندان تراش داده می‌شود تا بتوان روکش دندان را روی آن نصب کرد.

بهبود زیبایی شناختی

علاوه بر رفع مشکلات گفته شده، روکش‌ها همچنین می‌توانند دندان‌های مرواریدی را که آرزوی آن را دارید در اختیار شما قرار دهند! به هر حال، سال‌ها نوشیدن قهوه یا سیگار کشیدن می‌تواند سطح دندان‌ها را لکه دار کند. در موارد شدید، حتی گران‌ترین خمیردندانهای سفیدکننده نیز تفاوتی در رنگ دندان ایجاد نمی‌کنند.

بهترین روکش دندان

انواع روکش‌های دندانی

روکش‌ها انواع مختلفی دارند و از موادی مانند فولاد ضد زنگ، فلز (مانند طلا یا آلیاژهای دیگر)، پرسلن ذوب شده، رزین یا سرامیک ساخته می‌شوند. در زیر برخی از انواع این روکش‌ها را بررسی کرده‌ایم.

روکش‌های فولادی ضد زنگ

روکش‌های ضد زنگ نوعی روکش از پیش ساخته است که به عنوان روکش موقف روی دندان‌ها قرار می‌گیرد. این نوع روکش تا زمان ساخته شدن روکش دائمی روی دندان قرار گرفته و روکش دائمی از ماده دیگری ساخته می‌شود. این روکش برای کودکان مناسب است، اگر دندان کودک شما دچار پوسیدگی شده است، پس ترمیم روکش فولادی ضد زنگ روی آن قرار گرفته تا از پوسیدگی مجدد دندان‌ها جلوگیری کند. زمانی که دندان شیری بیرون می‌آید تا جا برای دندان دائمی باز شود، روکش نیز به طور طبیعی با آن خارج می‌شود. این روکش‌ها مقرون به صرفه هستید و به مراقبت خاصی نیاز ندارند.

روکش‌های فلزی

فلزات مورد استفاده در روکش‌ها شامل آلیاژهایی هستند که دارای محتوای بالای طلا یا پلاتین یا آلیاژهای فلز پایه (مانند آلیاژهای کبالت کروم و نیکل کروم) هستند. روکش‌های فلزی مقاومت بالایی در برابر جویدن و گاز گرفتن دارند و در برابر فرسودگی نیز دوام بالاتری دارند. علاوه بر این روکش‌های فلزی به ندرت می‌شکنند یا ترک برمی‌دارند. با این حال آلیاژهایی مانند طلا قیمت بالایی داشته که نقطه ضعف این نوع روکش محسوب می‌شود.

روکش‌های دندانی پرسلن

از آنجایی که این روکش به رنگ دندان است، می‌تواند به راحتی با دندان‌های مجاور مطابقت داده شود. با این حال، روکش‌های پرسلن نسبت به سایر روکش‌ها بیشتر دچار ساییدگی می‌شوند. قسمت چینی روکش نیز می‌تواند ترک برداشته یا بشکند. در کنار روکش‌های تمام سرامیکی، روکش‌های فلزی چینی بیشتر شبیه دندان‌های معمولی هستند.

با این حال، گاهی اوقات فلز زیر چینی تاج می‌تواند به صورت یک خط تیره نمایان شود، به خصوص در خط لثه و حتی اگر لثه‌های شما عقب نشینی کند. این روکش‌ها می‌توانند انتخاب خوبی برای دندان‌های جلو یا عقب و همچنین بریج‌های بلندی باشند که برای استحکام بیشتر به فلز نیاز دارند.

روکش‌های دندانی رزین

این نوع روکش نیز همرنگ دندان است. اما نسبت به روکش‌های چینی و فلزی بیشتر مستعد شکستگی شده و به مرور زمان فرسوده می‌شوند. روکش رزین نسبت به سایر روکش‌ها قیمت کمتری دارد.

روکش‌های دندان سرامیکی

روکش‌ها سرامیکی یا تمام چینی تطابق رنگ طبیعی بهتری نسبت به هر نوع روکش دیگری با دندان‌های طبیعی دارند و ممکن است برای افرادی که به فلز حساسیت دارند مناسب تر باشند. روکش‌های تمام سرامیکی را می‌توان برای دندان‌های جلو و عقب استفاده کرد.

عوارض روکش دندان

علت لق شدن روکش دندان چیست؟

به طور معمول، علت لق شدن روکش دندان ها ناشی از پوسیدگی ثانویه در زیر روکش دندان هست که بعلت عدم رعایت صحیح بهداشت دهان ایجاد میشود. گاهی عدم تراش صحیح دندان حین تراش برای روکش دندان و یا شسته شدن چسب روکش ( سمان روکش ) هم میتواند علت لق شدن روکش دندان باشد.

بررسی مزایا و معایب سفید کردن دندان؛ کلیک کنید.

چسب روکش دندان

آنچه که با عنوان چسب روکش دندان در بین افراد موسوم است، در واقع ماده ای هست زیست سازگار( طی آزمایشات متعدد برای بدن مضر شناخته نشده است) که به صورت سمان، بین روکش دندان و دندان تراش خورده قرار میگیرد. به این ترتیب روکش دندان را که با یک تراش دندانی صحیح توسط دندانپزشک مجرب شما ساخته شده است را بر روی دندان نگه میدارد.

این سمان های روکش دندان (چسب روکش) انواع بسیار گوناگونی دارند که با توجه به نوع روکش دندانی و شرایط دندان و بسیاری عوامل دیگر، توسط دندانپزشک شما تعیین میشود. بنابراین استفاده از انواع چسب دو قلو، چسب آهن و ... برای چسباندن روکش دندان، نه تنها صحیح نیست بلکه میتواند خطرات جبران ناپذیری برای سلامتی شما ایجاد کند.درمان خانگی درد دندان روکش شده.

کلام آخر

اگر روکش دندان توسط دندانپزشکی باتجربه نصب شود، می‌توانید انتظار لبخندی طبیعی داشته باشید که بخواهید آن را به هر کسی که می‌بینید نشان دهید. روکش‌های دندان همچنین برای محافظت از دندان‌های ضعیف، پوشاندن دندان با پرکردگی‌های شدید، نگه داشتن بریج دندان در جای خود، پوشاندن ایمپلنت دندان، پوشاندن دندان آسیب دیده کودکان و پوشاندن دندان پس از عصب کشی نیز کاربرد دارند.

1 دیدگاه
  • احمدی
    • احمدی
    • 1400/08/23

    آیا روکش کردن دندان تا چه زمانی میماند ؟

نوشتن یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد، فیلدهای الزامی علامت گذاری شده است*.

عضویت در خبرنامه

رایگان ثبت نام کنید و اولین نفری باشید که از پست های جدید مطلع می شوید.