صفحه نخست بلاگ دانستنی ها احکام شرعی ناخن مصنوعی

احکام شرعی ناخن مصنوعی


احکام شرعی ناخن مصنوعی
دانستنی ها توسط : زیباباش 1403/05/06 1 نظر

در سال‌های اخیر، استفاده از ناخن مصنوعی به عنوان یکی از شیوه‌های زیبایی در بین بانوان رواج زیادی پیدا کرده است. این موضوع باعث شده تا سوالات متعددی پیرامون احکام شرعی ناخن مصنوعی و تاثیر آن بر انجام اعمال عبادی مانند وضو و غسل مطرح شود. در این زمینه، مراجع تقلید نظرات مختلفی ارائه داده‌اند که بررسی آن‌ها می‌تواند راهنمایی برای افراد در انتخاب صحیح و انجام تکالیف دینی باشد.

در این مطلب از مجله زیباباش، به بررسی دیدگاه‌های مراجع تقلید در مورد کاشت ناخن و شرایط وضو و غسل با ناخن مصنوعی پرداخته‌ایم تا پاسخ‌های دقیق‌تری برای سوالات مطرح شده ارائه کنیم.

حکم شرعی ناخن مصنوعی

در اسلام، احکام شرعی ناخن مصنوعی به موارد مختلفی بستگی دارد. به طور کلی، اگر ناخن مصنوعی برای زیبایی یا پوشاندن عیوب ناخن طبیعی استفاده شود، اشکالی ندارد. اما باید به موارد زیر توجه داشته باشید:

1. وضو و غسل: اگر ناخن مصنوعی باعث شود آب به ناخن‌های طبیعی نرسد، وضو و غسل صحیح نخواهد بود. برخی مراجع تقلید اجازه استفاده از ناخن مصنوعی را در صورتی که هنگام وضو یا غسل برداشته شود، می‌دهند.

2. نماز: اگر استفاده از ناخن مصنوعی باعث بطلان وضو یا غسل شود، نماز خواندن با آن نیز باطل خواهد بود. پس باید مطمئن شد که وضو و غسل با وجود ناخن مصنوعی صحیح است.

3. رعایت حجاب: استفاده از ناخن مصنوعی نباید باعث جلب توجه نامحرمان شود و باید در چارچوب رعایت حجاب اسلامی باشد.

4. ضرورت پزشکی: اگر استفاده از ناخن مصنوعی برای درمان بیماری یا مشکلی ضروری باشد، برخی مراجع تقلید اجازه استفاده از آن را می‌دهند، به شرطی که از نظر شرعی، مشکل وضو و غسل حل شده باشد.

بیشتر بخوانید: روش های تقویت ناخن در خانه

آیا می‌توان با ناخن مصنوعی نماز خواند؟

نماز خواندن با ناخن مصنوعی، اشکال ندارد؛ ولی وضو که مقدمه نماز است و نمی‌شود بدون وضو نماز خواند، باید صحیح باشد. بنابراین، کسی که ناخن کاشته یا ناخن مصنوعی دارد، یعنی ناخن چسبانده، وضویش صحیح نیست. در نتیجه، اگر با وضوی باطل نماز بخواند، نمازش صحیح نیست. حال اگر خانمی ناخن کاشته و در موقع نماز می‌خواهد نماز بخواند، باید برای وضو ناخن‌ها را بردارد و وضو بگیرد. اگر به طوری چسبیده که قابل برداشتن نیست یا با مشکلاتی همراه است، باید وضوی جبیره نیت کند و با وضوی جبیره نمازش را بخواند. در این صورت، نمازش صحیح است.

آیا غسل و وضو با ناخن کاشته شده صحیح است یا اشکال دارد؟

کاشت ناخن با فرض زینت بودن باید از نامحرم پوشیده شود. تشخیص زینت بودن یا نبودن آن به نظر عرف جامعه بستگی دارد. در صورت کاشت ناخن برای وضو و غسل، باید مانع برطرف شود، حتی اگر هزینه‌ای داشته باشد. اگر برطرف کردن آن ممکن نیست یا مشقت غیر قابل تحمل دارد، باید وضو جبیره‌ای گرفته شود.

در صورت استفاده از ناخن مصنوعی که قابل کندن نیست، این مانع محسوب می‌شود و وضو و غسل باطل است. مگر اینکه شخص غسل و وضو را به صورت جبیره انجام دهد که در این صورت وضو و غسل صحیح است. کیفیت غسل و وضوی جبیره در رساله ذکر شده است و باید به آن مراجعه شود. در این حالت، خود ناخن جبیره محسوب می‌شود و دست تر روی جبیره کشیده می‌شود، نه اینکه جبیره شسته شود.

بیشتر بخوانید: لوازم مراقبت از ناخن

احکام ناخن مصنوعی

حکم شرعی ناخن مصنوعی  از دیدگاه مراجع

در ادامه برخی از احکام شرعی ناخن مصنوعی از دید مراجعه مختلف را بررسی کرده‌ایم:

نظر امام خمینی (ره) به کاشت ناخن

نماز خواندن با ناخن کاشته شده اشکالی ندارد؛ اما وضو که مقدمه نماز است و نمی‌توان بدون وضو نماز خواند، باید صحیح باشد. بنابراین، کسی که ناخن کاشته و وضویش صحیح نیست، نمازش نیز صحیح نخواهد بود. اگر ناخن‌ها قابل برداشت نباشند یا با مشکلاتی همراه باشند، باید وضوی جبیره نیت کند و با وضوی جبیره نماز بخواند. (توضیح المسائل امام خمینی، شرط سیزدهم از شرایط وضو) 

نظر آیت الله خامنه ای برای ناخن مصنوعی

در صورت کاشت ناخن، برای وضو و غسل باید مانع برطرف شود، حتی اگر هزینه داشته باشد. اگر برطرف کردن آن ممکن نیست یا مشقت غیر قابل تحمل دارد، باید وضو یا غسل جبیره‌ای بگیرد. اما اگر در روزهای بعد امکان برطرف کردن مانع باشد و این کار را نکند، وضو و غسل جبیره باطل خواهد بود. (استفتائات آیت الله خامنه‌ای) 

فتوای آیت الله مکارم شیرازی برای ناخن مصنوعی

در صورتی که ضرورتی برای کاشت ناخن نباشد، باید از آن خودداری شود. اگر ضرورتی وجود داشته باشد و امکان جداسازی ناخن‌های مصنوعی هنگام غسل و وضو نباشد، باید وضو و غسل جبیره‌ای گرفت. (استفتائات آیت الله مکارم شیرازی) 

نظر آیت الله صافی گلپایگانی برای ناخن مصنوعی

کاشت ناخن به صورتی که برای وضو و غسل نتوان آن را برداشت، اشکال دارد. اگر امکان برداشتن ناخن مصنوعی وجود ندارد، باید وضو و غسل جبیره‌ای انجام شود و احتیاطاً تیمم بدل از غسل نیز انجام شود. (استفتائات آیت الله صافی گلپایگانی) 

فتوای آیت الله سیستانی برای ناخن مصنوعی

غسل و وضو با چیزی که مانع رسیدن آب می‌شود، صحیح نیست. باید این مانع را برای انجام غسل و وضوی صحیح برطرف کرد. قصد آرایش مجوز چنین کاری نمی‌شود. (استفتائات آیت الله سیستانی) 

آیت الله بهجت

ناخن مصنوعی جزء بدن نیست و از ابتدا کاشتن آن جایز نیست مگر در صورت اضطرار. در صورت کاشت ناخن، وضو و غسل با مشکل مواجه می‌شود و باید عمل به جبیره کرد. (استفتائات آیت الله بهجت) 

آیت الله وحید خراسانی

اگر چیزی در جای وضو و غسل چسبیده باشد که برداشتن آن ممکن نیست یا موجب سختی است، باید هم وضو یا غسل جبیره‌ای گرفت و هم تیمم کرد. همچنین بعد از برداشتن ناخن باید نمازهای خوانده شده را قضا کند. (استفتاء و توضیح المسائل آیت الله وحید خراسانی) 

آیت الله نوری همدانی

اگر مانع وصول آب به پوست و مواضع غسل یا وضو باشد، اشکال دارد و باید ازاله شود. (استفتائات آیت الله نوری همدانی) 

آیت الله هادوی تهرانی

اگر ناخن کاشته شده به عنوان بخشی از بدن تلقی شود، حکم ناخن اصلی را دارد. اما اگر شیء اضافی محسوب گردد و مانع رسیدن آب به عضو اصلی در وضو یا غسل شود، موجب بطلان آن‌هاست. (استفتائات آیت الله هادوی تهرانی) 

آیت الله شبیری زنجانی

کاشتن ناخن مصنوعی اگر ضرورت نداشته باشد، جایز نیست. اگر ناخن قابل کندن نباشد یا کندن آن موجب سختی شدید شود، باید برای نماز تیمم کرد و بنابر احتیاط مستحب وضوی جبیره‌ای نیز بگیرد. چنین ناخنی زینت محسوب نمی‌شود و موکول به نظر عرف است. (استفتائات آیت الله شبیری زنجانی) 

جمع بندی

به طور کلی تمام مراجع تقلید اتفاق نظر دارند که در احکام شرعی کاشت ناخن، در صورتی که ناخن قابل برداشت باشد اشکالی ندارد، اما اگر قابل برداشت نباشد و مانع رسیدن آب به پوست برای وضو و غسل شود، جایز نیست. در این صورت، باید وضو و غسل جبیره‌ای انجام شود. با این حال توصیه می‌شود برای اطلاع دقیق‌تر و دریافت فتوای مرتبط با مرجع تقلید خود، به رساله عملیه یا دفتر مرجع تقلید مراجعه کرده یا با آن مرکز تماس بگیرید.

مجله زیبایی و سلامت

1 دیدگاه
  • سعیده
    • سعیده
    • 1403/06/10

    من همیشه یه سوال تو ذهنمه. ناخن کاشت مصنوعی که ثابت روی انگشت هست اشکال نداره اخه. یه چیز موقتی نیست که مثل کلاه یا دستکش که ادم برداره. کاشته شده روی ناخن و ثابته چرا سخت میگیرندددد

نوشتن یک دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد، فیلدهای الزامی علامت گذاری شده است*.

عضویت در خبرنامه

رایگان ثبت نام کنید و اولین نفری باشید که از پست های جدید مطلع می شوید.