افسردگی پس از زایمان | افسردگی بعد از زایمان
اگر برای اولین بار مادر شدن را تجربه میکنید، برای عادت کردن به زندگی با یک نوزاد با چالشهای زیادی روبرو خواهید بود. به عنوان مثال اگر در حال شیردهی هستید، احتمالاً با کمبود خواب، مسئولیتهای جدید یا حتی درد سینه مواجه هستید.
گاهی اوقات این شرایط و مسائل جدید ممکن است باعث افسردگی پس از زایمان شود. این نوع شدید افسردگی بالینی مربوط به بارداری و زایمان است. بر طبق مطالعهای که روی 10000 مادر صورت گرفت، مشخص شد که از هر 7 نفر، یک نفر به افسردگی پس از زایمان مبتلا میشود. اما خوشبختانه این نوع افسردگی درمان دارد.
به هر حال ما در این مقاله از زیبا باش قصد داریم بیشتر در مورد افسردگی پس از زایمان و علل و علائم آن صحبت کنیم. اگر بانویی در اطراف خود دارید که به تازگی زایمان کرده و با این مشکلات دست و پنجه نرم میکند، پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
افسردگی پس از زایمان چیست؟
نوعی افسردگی که ممکن است بعد از بچه دار شدن به آن مبتلا شوید، با عنوان افسردگی پس از زایمان شناخته میشود. این افسردگی میتواند در هر زمانی در طول سال اول تولد کودک شما شروع شود، اما معمولاً در 3 هفته اول پس از تولد، اثرات آن را احساس خواهید کرد.
در افسردگی بعد از زایمان، ممکن است احساس غمگینی، ناامیدی و گناه کنید و گاهی این حس را دارید که نمیخواهید با کودک خود ارتباط برقرار کرده و از او مراقبت کنید. افسردگی پس از زایمان فقط برای مادرهایی که برای اولین بار مادر میشوند، رخ نمیدهد، بلکه ممکن است در هر تولد دیگری به آن مبتلا شوید، حتی اگر در زمان تولد فرزندان دیگرتان آن را نداشتید.
انواع افسردگی پس از زایمان
سه نوع مختلف از اختلالات خلقی و افسردگی بعد از زایمان وجود دارد:
بلوز پس از زایمان یا بلوز نوزادی
بیبی بلوز بین 50 تا 75 درصد افراد را پس از زایمان تحت تاثیر قرار میدهد. گریههای مکرر و طولانی بدون دلیل مشخص، غم و اندوه و اضطراب از جمله علائم بلوز نوزادی یا همان بیبی بلوز است. این وضعیت معمولاً در هفته اول (یک تا چهار روز) پس از زایمان شروع میشود. اگرچه این تجربه ناخوشایند است، اما این وضعیت معمولاً در عرض دو هفته بدون درمان فروکش میکند. بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که از دوستان، خانواده یا شریک زندگی خود بخواهید در کنار شما باشند و از شما حمایت کنند.
افسردگی بعد از زایمان
افسردگی بعد از زایمان وضعیتی به مراتب جدیتر از بلوز نوزادی است و از هر 7 مادر، 1 نفر را تحت تاثیر قرار میدهد. اگر قبلاً افسردگی پس از زایمان داشته اید، خطر ابتلا به آن در هر بارداری تا 30 درصد افزایش مییابد. در این نوع افسردگی ممکن است اوج و فرودهای متناوب، گریههای مکرر، تحریک پذیری و خستگی و همچنین احساس گناه، اضطراب و ناتوانی در مراقبت از کودک یا خودتان را تجربه کنید.
علائم از خفیف تا شدید متغیر است و ممکن است در عرض یک هفته پس از زایمان یا به تدریج، حتی تا یک سال بعد ظاهر شود. اگرچه علائم ممکن است چندین ماه طول بکشد اما با روان درمانی یا داروهای ضد افسردگی میتوانید آن را درمان کنید.
روان پریشی پس از زایمان
روان پریشی پس از زایمان شکل بسیار شدید افسردگی پس از زایمان است و نیاز به مراقبتهای فوری پزشکی دارد. این وضعیت نسبتاً نادر است و از هر 1000 نفر تنها 1 نفر را بعد از زایمان به آن مبتلا میشود. علائم روان پریشی معمولاً به سرعت پس از زایمان ظاهر شده و شدید هستند و از چند هفته تا چند ماه ادامه مییابند.
علائم این مشکل شامل بی قراری شدید، گیجی، احساس ناامیدی و شرم، بی خوابی، پارانویا، هذیان یا توهم، بیش فعالی، گفتار سریع یا شیدایی است. روان پریشی پس از زایمان نیاز به درمان فوری و مراجعه سریع به پزشک دارد، زیرا ممکن است خطر خودکشی و آسیب رساندن به نوزاد را به همراه داشته باشد. درمان روان پریشی شامل بستری شدن در بیمارستان، روان درمانی و مصرف دارو است.
دلایل ابتلا به افسردگی پس از زایمان
دلایل زیادی ممکن است باعث افسردگی پس از زایمان شوند از جمله:
- هورمونها: وقتی باردار هستید سطح هورمون شما افزایش یافته و پس از به دنیا آمدن نوزاد، ناگهان سقوط میکند. این تغییر سریع میتواند باعث افسردگی در برخی از زنان شود.
- سابقه افسردگی: اگر قبلاً سابقه افسردگی داشتهاید یا در خانواده شما دیده افسردگی وجود دارد، احتمال افسردگی پس از زایمان در شما بیشتر است.
- استرس و مشکلات: اگر قصد باردار شدن نداشتید یا شریک زندگی و خانوادهتان به شما کمک نمیکنند تا از کودک خود مراقبت کنید، احتمال اینکه افسرده شوید، زیاد است. این وضعیت همچنین در میان خانمهایی که مشکلات مالی، اعتیاد یا سایر منابع استرسزا را دارند، شایعتر است.
- عدم آمادگی: خانمهای جوانی که آمادگی مراقبت یا حمایت از نوزاد را ندارند نیز در معرض خطر هستند.
علائم افسردگی بعد از زایمان
علائم افسردگی پس از زایمان در هر زنی نسبت به دیگری متفاوت است. با این حال موارد رایجی وجود دارد که در صورت بروز نیاز به توجه و درمان خواهد داشت، از جمله:
- غم و ناامیدی
- احساس ناتوانی در مراقبت از کودک یا انجام کارهای اولیه
- گریه زیاد، گاهی بدون دلیل واقعی
- عدم برقراری ارتباط و احساس به کودک
- از بین رفتن میل به غذا، رابطه جنسی، مراقبت از خود و سایر چیزهایی که قبلاً از آنها لذت میبردید.
- خواب زیاد
- مشکل در تمرکز، یادگیری یا حافظه
به یاد داشته باشید که به اشتراک گذاشتن این علائم با پزشک ضرری ندارد. پزشک میتواند این علائم را بررسی کرده و به شما بگوید که برای این علائم به درمان نیاز دارید یا خیر؟
افسردگی پس از زایمان چگونه تشخیص داده میشود؟
آزمایش خاصی وجود ندارد که بتوان افسردگی پس از زایمان را تشخیص داد. متخصص زنان و زایمانتان، شما را در ویزیت اول پس از زایمان ارزیابی میکند. این ملاقات ممکن است شامل بحث در مورد سابقه سلامتی، احساسی که از زمان زایمان داشته اید، معاینه فیزیکی، معاینه لگن و تستهای آزمایشگاهی باشد. بسیاری از پزشکان برای غربالگری افسردگی دو یا سه هفته پس از زایمان اقدام میکنند. این غربالگری تضمین میکند که در صورت بروز افسردگی، در اسرع وقت برای درمان اقدام کنید.
پزشک ممکن است از شما یک سری سوالات بپرسد تا ارزیابی کند که آیا افسردگی پس از زایمان دارید یا خیر. حتما به تمامی سوالات در مورد خود، احساسات و افکارتان پاسخ دهید، تا پزشک تشخیص دهید که آیا احساسات شما معمولی هستند یا علائم افسردگی پس از زایمان را دارید.
پزشک همچنین ممکن است آزمایش خون را تجویز کند زیرا افسردگی پس از زایمان میتواند علائمی مشابه بسیاری از بیماریهای تیروئید داشته باشد. به یاد داشته باشید، پزشک برای حمایت از شما و اطمینان از سلامت شما در کنارتان حضور دارد، بنابراین با او صادق باشید. هیچ قضاوتی وجود ندارد و شما در مواجه با احساسات خود تنها نیستید.
درمان افسردگی پس از زایمان
فقط یک پزشک میتواند افسردگی پس از زایمان شما را تشخیص دهد. اما اگر فکر میکنید به آن مبتلا هستید، فوراً یک قرار ملاقات تنظیم کنید. اگر پزشک تشخیص دهد که به افسردگی پس از زایمان مبتلا هستید، درمانهایی وجود دارد که به شما کمک میکند دوباره احساس قبلی خود را به دست آورید، از جمله:
- دارو: پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که برای شما داروهای ضد افسردگی تجویز کند. این داروها به تعادل برخی مواد شیمیایی مغز مرتبط با افسردگی کمک میکنند. مصرف این داروها در دوران شیردهی بی خطر است. ممکن است برای شما برکسانولون (Zulresso) تجویز شود، این دارو یک داروی جدید به شکل مصنوعی هورمون آلوپرگنانولون است و به طور خاص برای درمان افسردگی پس از زایمان استفاده میشود.
- مشاوره: صحبت با یک روانشناس یا درمانگر نیز میتواند کمک بزرگی باشد. در طی جلسات مشاوره راههایی را میآموزید که تشخیص دهید چه زمانی افکار منفی دارید و چگونه با آنها برخورد کنید. حتی ممکن است در مورد روابط یا استرسهای گذشته صحبت کنید و یاد بگیرید که چگونه با آنها کنار بیایید تا روی زندگی شما تأثیری نگذارند.
موارد دیگری که میتواند به درمان کمک کند؛
- روزانه ورزش کنید.
- فیلم ببینید، کتاب بخوانید و به طور کلی خود را سرگرم کنید.
- کارهای روزانه خود را مطابق قبل انجام دهید.
- آرامش خود را حفظ کنید.
- اطراف خود را با افرادی احاطه کنید که به شما اهمیت میدهند.
- مدیتیشن و یوگا را امتحان کنید.
جمع بندی
افسردگی پس از زایمان یک اختلال خلقی شایع است که از هر 7 نفر 1 نفر پس از زایمان به آن مبتلا میشود. این تقصیر شما نیست و هیچ کاری برای ایجاد آن انجام نداده اید. این موضوع باعث نمیشود شما مادر بدی باشید. عوامل بیولوژیکی، فیزیکی و شیمیایی که باعث ایجاد این نوع افسردگی شدهاند خارج از کنترل شما هستند. علائم افسردگی پس از زایمان عبارتند از احساس غمگینی یا بی ارزشی، از دست دادن علاقه به چیزهایی که زمانی از آنها لذت میبردید، گریه بیش از حد و نوسانات خلقی.
درصورتیکه فکر میکنید که افسردگی پس از زایمان دارید، بهتر است هرچه سریعتر با پزشک خود صحبت کنید. پزشک میتواند علائم شما را تشخیص داده و به بهترین شکل آنها را مدیریت کند.
اگر شما نیز راه حلی برای درمان افسردگی پس از زایمان دارید یا قبلا آن را تجربه کردهاید، تجربیات خود را با ما در قسمت نظرات این پست از زیبا باش درمیان بگذارید.